Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Lluna Martí cap a l'AEiG Montpalau, ha fet un sis mil a l'Himalaia
09.04.2014

"Mai havia estat tan terriblement cansada i, a la vegada, tan immensament feliç!"

Girona, agrupaments, experiències

Lluna Martí


Lluna Martí (Pineda, 1993) estudia Educació Primària a la Universitat de Girona i actualment porta Llops i Daines a l’AEiG Montpalau de Pineda. A finals de novembre va fer el cim d’Island Peak (6.189 m) a l’Himalaia amb l’Equip Montaltreck.

Text: Eloi Guerrero i Sònia Calvó (membres de l’Àmbit de Comunicació)

Com vas afrontar el repte de fer un cim de més de 6.000 metres?
L’Island Peak és un dels sis mils amb menys dificultat tècnica, aquesta és una de les raons per les quals ens vam plantejar assolir-lo, tot i així, en la seva ascensió es ressegueix tot un recorregut de neu amb una cresta final molt afilada, una paret vertical de gel de 200 m d’altura i pendents de gel i neu de 45º. Una altra de les raons de pes que ens atreia a fer aquest cim són les meravelloses vistes que s’admiren des de les altures: una panoràmica impressionant de l’Everest i davant el Lohtse, de 8.501m.
 
Quina preparació vas fer?
És molt important mantenir un entrenament constant i continuat al llarg de molt temps abans d’aventurar-se. També és important familiaritzar-se bé amb el material de neu per poder-te sentir còmode i segur a l’hora de caminar per trams amb més dificultat tècnica. Pel què fa la meva experiència en alta muntanya, mai abans el meu cos havia estat exposat a tants metres d’altura en unes condicions de fred extremes i, fins que no hi ets, no saps com respondràs.

« Si desitges amb molta força fer una cosa i lluites per aconseguir-ho, tens tots els punts per arribar-hi! »

 
Cal fer una aclimatació abans de fer el cim?
I tant! Durant el trekking vam fer 3 cims. Els dos primers, el Gokio, de 5.337m i el Kala Pattar, de 5.580m. Fent aquests dos cims ens asseguràvem que el nostre cos s’adaptava de forma òptima a les condicions d’altura, de fred i d’oxigen.
 
Com van ser l’ascens i el descens?
L’Island Peak es localitza dins la regió de Khumbu, al Parc Nacional de Sagarmatha. És una muntanya que s’aixeca completament aïllada i està rodejada per glaceres, d’aquí prové el nom: és una illa que s’eleva sobre un mar de gel. L’última nit que vam fer nit en un refugi va ser a Chhukung, una petita agrupació de cabanes de pastors de iacs a 4.700m. El dia següent vam avançar fins el camp base de l’Island Peak, a la cara sud de la muntanya, situat a 5.050m d’altitud. L’atac va ser el tercer dia, de matinada, que vam enfilar i desfer el cim en un mateix dia.
 
Quins consells donaries a algú que volgués fer un cim així?
A part de consells de seguretat bàsica, és molt important la part mental de la persona. Si desitges amb molta força fer una cosa i lluites per aconseguir-ho, tens tots els punts per arribar-hi! Com diu el lema, “una dificultat deixa de ser-ho tant bon punt li somrius a la cara i t’hi enfrontes sense por!”. Jo mai a la vida havia estat tan terriblement cansada i, a la vegada, tan immensament feliç!

Font: El Correu 87, secció Espai muntanya. Hivern 2014


Comparteix