Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Sergi Solà president del Grup de Defensa del Ter
19.12.2014

“El Grup de Defensa del Ter, com l’escoltisme, pretén donar una millor versió de nosaltres mateixos entesos en societat”

grup de defensa del ter, sergi solà, natura, alt ter, riu, ter

Sergi Solà, president del Grup de Defensa del Ter.
Guillem Rico


Sergi Solà (Manlleu, 19 de setembre de 1980) va fer de cap durant sis anys a l’AEiG Arrels de Manlleu. Més tard va ser formador de FOCA, FOCA 2 i FORMIGA 1, i va ser membre de l’equip Vespella de la Demarcació de l’Alt Ter. Ara és president del Grup de Defensa del Ter (GDT), una entitat ecologista a la qual està vinculat des de 2002.
 
Text: Guillem Rico (membre del Consell de Redacció)

Com vas començar al GDT?
Va ser un amor a simple vista. Les ganes de vincular uns ideals i una manera de veure el món, arrelada també a l’escoltisme, i la possibilitat d’entrar en les comissions de treball que hi havia i de participar en les campanyes que es feien.

Com defineix la tasca del grup?
Es tracta d’una entitat ecologista que es va crear fa 25 anys, arran sobretot de la contaminació del riu Ter i de l’elevada mortalitat de peixos provocada pels residus que hi havia al riu. S’ha anat convertint en una de les entitats més emblemàtiques i de referència pel que fa al volum de socis i d’activitats a Catalunya, a part d’aquelles que són d’àmbit nacional i internacional. Treballem temes com la mateixa contaminació i els problemes de cabal del riu, però també conflictes derivats, com la contaminació dels aqüífers, el model ramader que hi ha al darrere, el sistema energètic, la lluita contra el fraking, i tot això des d’una visió molt de carrer, molt de voluntariat, de militància... Intentem obrir i crear discursos en aquest sentit, posant denúncies quan calen, en casos de contaminació, i al mateix temps intentem ser planers en el llenguatge i en les formes, fent activitats reivindicatives al carrer i posant un to irònic en les reivindicacions, per intentar també entrar més d’una manera més indirecta sobre les problemàtiques que ens afecten com a país i com a societat.
 

« Només si la ciutadania coneix el riu el podrà estimar i el podrà defensar »

Un objectiu del GDT és acostar la gent al riu...
Des del grup ja es va fer el plantejament de veure que la contaminació és una conseqüència d’una mala pràctica empresarial, però el que cal és atacar l’arrel i canviar la consciència de les persones. Ja es va fer un tomb en el tema de la contaminació i de promoure l’acostament de les persones i les entitats al riu, de donar la cara al riu, de no veure’l d’esquena i com un lloc marginal dels pobles, sinó a la inversa, com la primera façana que pot mostrar un poble que té riu a la gent de fora. D’aquí ve el projecte dels camins vora el riu, que està molt vinculat al tema de l’excursionisme; i tenim el GR-210, el camí Vora-Ter i dos PR locals: el del Sorreig i el del Ges, que pretenen que la ciutadania tingui experiències i vivències excursionistes i en primera persona al voltant del riu. Perquè en el fons, només si coneixen el riu el podran estimar, el podran defensar i seran els primers sentinelles a fer que el riu estigui bé, a estimular que la gent estigui en estat d’alerta i amb una consciència activa.
 
Deies que vas entrar al GDT vinculat amb escoltisme...
Sí, va ser una mica arran de participar en l’escoltisme, de rebot de crear l’assemblea jove de Manlleu, amb gent que estava en l’escoltisme i d’altra que no. Teníem ganes de mobilitzar la base jove del poble i arran d’aquí va ser casualitat que al GDT van dir que faltava empenta, que mancava gent, i ens van oferir d’entrar en algunes comissions. A partir de crear aquesta assemblea i de gestionar alguns assumptes dins el grup, vaig entrar al GDT. La vinculació amb els escoltes és més de rebot. Després hem fet col·laboracions amb camps de treball de manteniment, reparació de passeres, promoure el camí Vora-Ter i Vora-Ges. I hem anat fent coses plegats. La defensa de la natura és un dels pilars de l’escoltisme i crec que personalment també és un dels pilars del meu sentit filosòfic i humà. I en el fons, el GDT també és això mateix, és una entitat que pretén, com l’escoltisme, oferir una millor versió de nosaltres mateixos i de nosaltres entesos en societat. Tant l’escoltisme com una entitat ecologista busquen una mica això.
 

« T’adones de com d’important és tenir mà esquerra, sintonia i empatia per treballar en grup »

Què ha suposat per a tu passar per l’escoltisme?
Va ser el primer pas per entendre com són d’importants els valors i la natura, però també la capacitat de treballar en equip. Crec que això és crucial en qualsevol àmbit de la vida, fins i tot en la feina, però sobretot en el cas del GDT som un grup i l’important és que siguem un equip cohesionat, fort, i aquesta és una de les lliçons que aprens en l’escoltisme, treballant en les unitats i equips de caps. T’adones de com d’important és tenir mà esquerra, sintonia, empatia per poder treballar en grup; tot això és bàsic. És una de les lliçons més notòries de la meva experiència en l’escoltisme.


Comparteix