Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Oriol Canals Boix Músic, un dels integrants de Kumbes del Mambo
01.05.2011

Entrevista als “kumbes del Mambo”

Oriol Canals. Diari Ara


Parlem amb Oriol Canals (Barcelona, 1975), més conegut com a Oriol Foll, educador social, monitor de la casa de colònies de Can Joval, exformador de FOCA del Sector I, fundador de la Plataforma d’Entitats Infantils i Juvenils de Les Corts i ànima del grup Kumbes del Mambo.

Text: Sònia Calvó (AEiG Anselm Albareda)

Tot va començar l’octubre de 1999, a la Trobada Zero de la Demarcació del Barcelonès, ‘La Desmarcada 99’ a Can Girona, on diversos caps dels AEiG Sant Ignasi, Pau Claris i Rudyard Kipling, van decidir convertir el seu grup d’animació infantil, Cavall de Cartró, en danses nocturnes i festa per a adults. El concert va ser un èxit, però no va ser l’únic. El gener del 2000, en motiu de la campanya per l’abolició del Deute Extern al Centre Cívic La Sadeta de Barcelona, van realitzar el segon concert: un altre èxit. Des d’aleshores, Kumbes del Mambo s’ha consolidat com a grup de referència de festa major, sobretot arrel del seu últim disc, “Catxondeio” (2006), i els hem pogut veure recentment a la Trobada de Caps, com a grup de música que tancava la nit de dissabte.

Com definiries als Kumbes del Mambo?
Som un grup de festa major i catxondeio kumba a la catalana que volem fer ballar la gent. No fem folk, però organitzem danses, tot i que no som ni una orquestra ni un grup de rock. Ens agrada pensar que simplement som els Kumbes del Mambo. Fem concerts amb fanalets, confeti, globus i bengales i, quan actuem, no tenim un ordre preestablert de les cançons que tocarem. Segons com estigui el públic en aquell moment, fem una cosa o una altra.

Com va sorgir la idea de tocar a la Trobada de Caps?
Quan ens va arribar que es feia la Trobada de Caps vam dir “Aquí hi hem de ser!”, i ens vam oferir a l’equip que ho organitzava. Però ja havien pensat en nosaltres!

Quina sensació vau tenir en tocar davant de tanta gent de cau?
Amb més de 1.000 caps no havíem tocat mai, però sí que ho havíem fet a llocs amb molta gent de cau, com al Xarbot o en un Congrés de Caps de MEG que es va fer a Barcelona fa temps. Però després de fer moltes coses i anar a tocar a poblets perduts, l’espai natural on estem més còmodes és aquest. És d’aquells dies que jugues a casa i que saps que agradarà i que t’ho passaràs bé. Acabes content i pletòric, i et dius que si cada dia fos així acabaries ximple!
 
Com veus el futur de l’escoltisme i el guiatge?
Crec que és molt important que s’hagi fet la Trobada de Caps. Ha estat un fet històric i hem vist que hi ha camí per córrer. Per mi, la tendència natural és aquesta, però jo faig un pas més enllà i miro els esplais. És el camí natural, però sense forçar-ho. La diferència està a nivell de funcionament de les entitats i de les seves cúpules: hi ha alguns models que no accepto i critico molt, però la base de la gent que dedica hores durant la setmana a fer reunions i el cap de setmana amb els nens i nenes i els campaments, acaba sent el mateixa. He estat convivint amb gent de MEG, d’EC i d’ESPLAC, i quan veus com funcionen t’adones que no són tant diferents.

KUMBES DEL MAMBO està format per:
ORIOL FOLL - Veu i guitarra
ALBERT SUCH - Veu i guitarra elèctrica
PAU FONT - Veu i baix
SERGI MORENO - Teclats
ELENA MONTANÉ - Teclats
JAUME PUIG - Bateria
NOEL MEYA - Percussions
JORDI CLEMENTE - Tècnic de so

Entrevista públicada l'estiu 2011 a la revista El Correu núm.77 pàg.9

La cançó "En Construcció" creada per l'Oriol Canals en motiu de la trobada de Caps del 2011 de la FCEG


Comparteix