Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Montse Mata Cap de Pioners i Caravel·les AEiG Flor de Neu
09.04.2015

"Fer projectes de transformació social permet aprendre, descobrir i desenvolupar el pensament crític"


Montse Mata


Text: Ignasi Llobera (membre del Consell de Redacció)

La Montse Mata és cap de Pioners i Caravel·les a l'AEiG Flor de Neu de la Demarcació del Barcelonès (Sector II). 27 anys. Química.

La vostra unitat de PiC té entre mans un projecte de transformació social. En què consisteix?
El nostre projecte consisteix en un intercanvi intergeneracional de vivències i coneixements entre els adolescents i la gent gran, concretament amb la participació d’uns avis d’uns pisos tutelats del barri de Sant Andreu. El projecte finalitzarà amb un recull d’anècdotes que la unitat recopilarà en un llibre, del qual farà difusió per tal que aquestes històries no es perdin.

D’on va sortir la proposta de realitzar aquest projecte?
Després de diferents dinàmiques, van sortir quatre propostes que els pioners i les caravel·les van treballar en comissions. Finalment, van decidir per consens tirar endavant aquest projecte per qüestions de viabilitat i perquè tenien contacte amb els pisos tutelats.

Com s’està implicant la unitat durant la preparació i la realització del projecte?
Una comissió s’ha encarregat de contactar amb la treballadora social responsable d’aquests pisos tutelats. A partir d’aquí, aquest mes ja s’engegaran les sessions amb la participació de més de deu avis i àvies.

Quins són els reptes més importants que heu hagut d’afrontar?
De moment encara estem en la fase inicial i, per tant, encara no hem hagut d’afrontar cap repte important.

Creus que la branca de PiC és la idònia per fer projectes de transformació social?
Tan PiC com Truc són branques perfectes per a fer projectes d’aquest tipus, i des de l’agrupament sempre els encoratgem perquè en duguin a terme. Creiem que per a ells és una oportunitat molt bona per aprendre, descobrir i desenvolupar el pensament crític.

Recordes haver fet altres projectes d’aquest tipus a l’agrupament?
Des de l’agrupament sempre apostem perquè les unitats realitzin projectes que tinguin algun tipus d’incidència social, ja que pensem que són part dels valors que es transmeten al cau.

Un últim comentari...
Nosaltres no veiem la transformació social com a caritat, sinó com a intercanvi. És per això que volem ajudar aquestes persones (manera de veure’s que tenen, etc.) i alhora volem aprendre les coses interessants que ens poden ensenyar.

Font: El Correu 91, secció Maneres de fer. Primavera 2015


Comparteix