Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Enric Zaldo Cap d'agrupament i animador de Truc de l'AEiG Sant Nicolau
06.07.2015

"Truc és la culminació d’un treball i una pedagogia concreta al llarg de la vida"
Text: Ignasi Llobera (membre del Consell de Redacció).

L'Enric Zaldo és cap d'agrupament i animador de Truc de l'AEiG Sant Nicolau de la Demarcació de Girona. Té 23 anys i és estudiant d’Educació Social.

Com treballeu la participació dels trucaires?
Truc és la culminació d’un treball i una pedagogia concreta al llarg de la vida. És el moment en què realment han d’esdevenir persones crítiques i compromeses amb la societat. La figura de l’animador és de guia i suport, però progressivament són els mateixos trucaires els que s’han d’ocupar de tirar endavant les decisions i els projectes.

« Truc és el moment en què realment han d’esdevenir persones crítiques i compromeses amb la societat »

I la seva participació més enllà de l’escoltisme i el guiatge?
Som conscients que els caps del cau han de ser persones participatives, compromeses i crítiques, però si realment volem canviar la societat cal que aquesta manera d’actuar també es doni en altres associacions. Truc és la branca ideal perquè participin en altres entitats i associacions: diables, geganters, castellers... A més, el servei va molt lligat a aquesta branca, és la mostra observable de la voluntat de canvi i millora de la societat, i per això potenciem projectes que provoquin una millora en el territori i/o en la qualitat de vida de les persones.

Com hauria de ser la participació dels trucaires?
El sistema de participació que utilitzem determinarà l’apoderament de les persones que formem. Més enllà que tothom tingui veu en les decisions, tots tenen el mateix dret per opinar i per ser escoltats, però també tots tenen el deure de valorar les opinions dels altres i comprometre’s per tirar endavant els objectius comuns.

Creieu que la unitat de Truc és idònia per treballar la participació?
La participació es treballa des de CiLL i no es deixa de practicar mai. El nivell de decisió dels infants i els joves va augmentant a mesura que creixen, i és a Truc on podríem dir que ja volen sols. Truc generalment és una branca amb un nombre reduït d’escoltes i guies, i això fa que entre ells siguin capaços de repartir-se tasques i responsabilitats per assolir objectius comuns. És una de les fortaleses del petit grup, que potenciem en totes les branques.

A la vostra Demarcació hi ha un projecte específic per a Truc. Com hi participen els vostres trucaires?
A la Demarcació de Girona, la Trucada se celebra cada any a una localitat diferent, i l’agrupament d’aquell municipi és qui se’n fa càrrec. Els trucaires i els caps de l’AEiG Sant Nicolau la vam preparar el curs passat. Vam donar molta importància al lleure i el coneixement entre els diferents agrupaments. Pel que fa al servei, vam actuar pel patrimoni natural i cultural del poble realitzant una activitat als voltants de les mines de Can Palomeres, un espai molt estimat pel nostre agrupament.

Font: El Correu 92, secció Maneres de fer. Estiu 2015


Comparteix