Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Ana Vallejo Cap de Pioners i Caravel·les de l' AEiG Verge de la Candela (Demarcació de Tarragona)
10.06.2016

"És important donar als PiC eines i recursos per a què treballin el lideratge personal"


Ana Vallejo
Ana Vallejo Buitrago és cap de Pioners i Caravel·les de l'AEiG Verge de la Candela (Demarcació de Tarragona). Té 22 anys i és Criminòloga.

Segons la teva experiència personal, quins rols apareixen en la branca de Pioners i Caravel·les?
En la branca de Pioners i Caravel·les, el que marca els rols que apareixen i com es desenvolupa la nostra tasca és, des del meu punt de vista, les diferències d’edat. Aquestes diferències d’edat, o simplement de maduresa, fan que tinguis joves molt motivats per menjar-se el món, joves que seguiran la resta de la branca o joves que acaben d’aterrar i que no saben del tot què està passant. 

Com es manifesta el lideratge a Pioners i Caravel·les?
Crec que el lideratge es manifesta en la branca fent líders aquells joves amb més motivació, ganes de fer coses, implicació en la branca... La majoria de vegades són aquests qui condueixen la presa de decisions. Encara que arribem a un consens, les idees d’aquells que tenen clar què volen fer i on volen arribar poden convèncer tota la resta. 

Quines eines té la branca per liderar-se a si mateixa?
Els moments de presa de decisions són importants i fan que la branca prengui una direcció o una altra. Un grup motivat, implicat en el que està fent i que treballi mitjançant l’autogestió, serà una branca liderada per si mateixa, i els caps adquiriran un rol diferent.

Com és el treball en petit grup?
El petit grup és molt útil. El lideratge hi segueix present i els líders naturals encara poden adquirir un rol més actiu. Els joves que no lideren el grup, o que simplement no participen gaire en el gran grup, poden aprofitar al màxim aquest espai per dir la seva. Malgrat això, si hi ha problemes d’assistència, sorgeixen petits grups fixes. Els equips no sempre funcionen i acabes treballant en comissions o grups aleatoris.

Creus que Pioners i Caravel·les és un bon espai per a treballar el lideratge personal?
És una edat clau pel seu desenvolupament i és important que comencem a donar-los les eines i els recursos perquè treballin el lideratge personal. Moltes vegades, aquestes eines o recursos seran simplement d’autoconeixença i d’anàlisi de la seva manera de veure el món i enfrontar-s’hi.

Font: El Correu 95, secció maneres de fer pàg. 13. Estiu 2016
 


Comparteix