Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Ana Vallejo Membre de l'Àmbit Internacional de MEG
10.10.2016

"M’agrada conèixer altres maneres de fer d'escoltes d’arreu del món"

Ana Vallejo


Què és el KISC?
El KISC és Kandersteg International Scout Centre, i com bé diu el nom, és un centre escolta internacional que forma part de la World Organisation of the Scout Movement (WOSM). La història del centre és llarga i des de 1923 està obert a tots els escoltes i guies d’arreu del món. El més curiós però, és que va ser el mateix Lord Baden-Powell qui, després de la primera World Scout Jamboree, va decidir engegar el projecte de la petita mini-jamboree permanent. Va trobar el xalet dels seus somnis al petit poble de Kandersteg, al final d’una vall suïssa envoltada de muntanyes i glaciars. Des de llavors, KISC és un centre liderat per voluntaris d’arreu del món, que treballen per mantenir viu el somni de Baden Powell!  

Com el vas conèixer i com hi has anat a parar?
Descobrir KISC va ser una casualitat d’una tarda avorrida remenant les xarxes socials. El Nani Llobera, genial Comissari General, va compartir un enllaç a Facebook on es promocionava que les sol·licituds per treballar al KISC a l’estiu estaven obertes. Vaig entrar-hi sense tenir cap idea de què era KISC o que hi feien. Em va semblar un lloc meravellós i al que m’encantaria anar-hi, i després de comentar-ho amb alguns amics i tenir el suport del Nani, vaig decidir enviar la sol·licitud. Finalment vaig ser acceptada per treballar-hi tres mesos a l’estiu, com a Short Term Staff, gaudint de l’aventura internacional amb 62 pinkies (així és com es diu l’staff, ja que anem sempre de rosa!) de 28 països diferents! Al setembre, quan ja hi portava els tres mesos, vaig començar a treballar-hi com a Long Term Staff, i ara el meu contracte no acaba fins al desembre del 2017!

Quina és la teva tasca com a “staff”?
La meva tasca com a Long Term Staff és la de House Manager i la meva feina és que els edificis que pertanyen a KISC i tot el que està relacionat amb l’allotjament a l’interior estigui a punt per tota la gent que ens visita. Juntament amb tots els Short Term Staff i altres membres de l’equip, netegem dutxes, passem l’aspiradora, fem el reciclatge, escombrem les escales de l’entrada, fem la

« El KISC és un lloc màgic i no només per la impressionant natura que l’envolta, sinó per la gent que hi ha, la nostra manera de fer i la nostra determinació per deixar el món millor de com l’hem trobat. »

bugaderia de tot el centre o preparem les habitacions abans i després de l’arribada dels hostes. No només treballo en el departament de House en concret, sinó que l’equip de Long Term Staff desenvolupem el dia a dia del centre, fem objectius, ens formem, formem a altres staff i planifiquem a llarg termini. A banda d’això, tots ajudem a tot arreu i un dia pots estar al càtering cuinant per dues-centes persones com pots estar al camp de futbol fent un torneig d’esports amb escoltes d’arreu del món.

Quines activitats ofereix?
KISC ofereix un programa molt ampli d’activitats que es divideix en tres temàtiques fonamentals pel centre. Aquestes són: High Adventure, International Friendship i Eco. El gruix de les activitats és a l’estiu, quan el temps permet fer moltes més coses i la zona d’acampada està sempre plena d’escoltes i guies. Rutes, escalada, activitats en un glaciar, manualitats, descobertes sobre l’entorn o sobre l’escoltisme i la seva història... i a l’hivern pots anar en trineu, pots anar a esquiar amb un guia per la vall, pots fer activitats de coneixença o participar d’un gran foc de camp i compartir la teva dansa preferida. Tot el programa d’activitats que proposa KISC pels nostres visitants és impressionant (i es pot consultar online a la web), però des de la meva opinió, és realment important fer que els infants i joves que ens visiten prenguin consciència que som milions d’escoltes i guies al món i que tenim milers de costums diferents i podem interpretar l’escoltisme de la manera que més ens agradi però tot i això, tenim moltes coses en comú que ens fan un moviment actiu per la transformació social.


Fotografia de l'experiència de l'AEiG MontsantCim al KISC

Què ha de fer un agrupament si vol venir al KISC?
Primer de tot, KISC està obert a tothom, tan escoltes com no escoltes, els 365 dies de l’any! Si un agrupament vol venir, és tan fàcil com entrar a la web i omplir un formulari per reservar un terreny o una habitació. El que ha de fer l’agrupament abans de reservar però, és tenir en compte que fer uns campaments a Suïssa implica altres coses com: saber que el pressupost es dispararà, haver planificat molts “extrajobs” per a què el cost no sigui excessiu per l’agrupament o les famílies, recordar que els dossiers internacionals tenen més apartats a respondre i s’han de planificar amb més temps... A més a més, ser conscients de les diferències i semblances de l’escoltisme i tenir una idea aproximada de què esperar d’uns campaments d’aquest estil. Participar de formacions com la Jambarretina o la International Fair de la FCEG poden ser la clau per fer-se una idea de l’escoltisme internacional o acabar de treure els dubtes!

I per acabar, què t’ha suposat a tu l’aventura internacional dins l’escoltisme i guiatge?
A mi m’ha suposat un canvi de vida una mica radical, del qual cada dia n’estic més enamorada. Abans de venir a KISC, ja havia fet un tastet d’escoltisme i guiatge al Regne Unit i vaig quedar convençuda que m’agradaria continuar coneixent altres maneres de fer i escoltes d’arreu del món. KISC et dóna l’oportunitat d’això i molt més. No només l’staff del centre és de molts països diferents sinó que els escoltes i guies que ens visiten també són d’arreu! Poder interactuar, fer un joc, xerrar amb ells mentre sopem o gaudir d’un vespre compartint tradicions culturals m’ha suposat un creixement personal que m’és complicat d’explicar amb paraules. El KISC és un lloc màgic i no només per la impressionant natura que l’envolta, sinó per la gent que hi ha, la nostra manera de fer i la nostra determinació per deixar el món millor de com l’hem trobat.


Comparteix