Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Martí Puig Responsable de l'Àmbit 4vents i membre de la F4VEG
07.06.2017

"Volem enfortir les relacions existents entre els escoltes i guies dels Països Catalans"

Martí Puig


El Martí Puig, membre de la Federació 4vents Escoltisme i Guiatge (F4VEG), ens explica quins són els objectius i els projectes principals de la federació que agrupa escoltes i guies de les Illes Balears, Catalunya i Comunitat Valenciana.

Què és la Federació Projecte 4vents Escoltisme i Guiatge (F4VEG)?

La Federació Projecte 4vents Escoltisme i Guiatge (F4VEG) és l’entitat que té com a principal funció gestionar el Projecte 4vents, que va néixer l’any 1994 per reforçar les relacions entre entitats d’escoltisme i guiatge dels territoris de parla catalana.

Concretament quines entitats hi formen part? I amb quants membres compta?

La F4VEG està formada per tres entitats: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca (MEGM) i Escoltes i Guies de Mallorca (EGM). També formen part d’aquesta federació, com a entitats col·laboradores, les altres entitats que participen del Projecte 4vents: els Escoltes de Menorca (EM), la Federació d’Escoltisme Valencià (FEV) i els Escoltes i Guies de l'Alguer (EGA).

En total el projecte està format per 6 entitats escoltes d’arreu dels Països Catalans, les quals inclouen uns 250 agrupaments i aproximadament 20.000 infants i joves.

Quins objectius planteja la F4VEG?

L’objectiu principal de la Federació 4vents és la d’enfortir les relacions existents i d’aprofundir en els aspectes que ens són comuns als escoltes i guies dels Països Catalans. D’aquesta manera, volem potenciar el treball que fa cada una de les associacions en el seu territori, buscant sinergies i reforçant aquelles característiques culturals, lingüístiques i metodològiques que compartim i que poden conferir més qualitat a les actuacions de cadascuna de nosaltres.

Els objectius que es planteja la F4VEG inclouen fomentar el treball en xarxa entre les entitats que en formen part i promoure espais de trobada entre infants i joves per tal de generar un intercanvi, un coneixement de les diferents realitats i reforçar la unitat de l’escoltisme en els territoris de parla catalana.

Quins projectes o accions dueu a terme?

« Apostem per fomentar la mobilitat, el coneixement dels cinc territoris, l’enriquiment cultural i la implicació social dels escoltes »

Alguns exemples dels principals projectes que durem a terme són el de fomentar l'intercanvi dels membres de les associacions de la federació a través del projecte Rebombori, i organitzar trobades de caps (monitors) i de branques (grups d’edat dels infants i joves), potenciar l’intercanvi de recursos i formacions entre entitats, i establir programes de col·laboració recíprocs.

L'any passat us van atorgar el premi a la Normalització Lingüística i Cultural de l'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC), quines iniciatives realitzeu en aquest camp?

Fruit d’una votació popular, el Projecte 4vents va ser l’entitat guanyadora de la trentena edició dels Premis a la Normalització Lingüística i Cultural, que atorga l’Ateneu d’Acció Cultural (ADAC) de Girona com a reconeixement a persones i entitats que es distingeixen per la defensa i difusió de la llengua i cultura catalanes.

Considerem que segueix sent imprescindible continuar enfortint els lligams entre els escoltes i les guies dels territoris de parla catalana. Per això apostem per fomentar la mobilitat, el coneixement dels cinc territoris, l’enriquiment cultural i la implicació social dels escoltes, tot potenciant l’elaboració de projectes innovadors en el marc del projecte Rebombori, que té per objectiu promoure l'intercanvi i la realització de projectes conjunts entre caps, unitats i agrupaments del País Valencià, Catalunya, Alguer, Mallorca i Menorca.


El Martí Puig i la Laura Benseny, responsables de l'Àmbit de 4vents, recollint el Premi ADAC

Quines són les grans fites que us plategeu per als propers anys?

Per un costat, a nivell de F4VEG, ens plantegem créixer amb el nombre d’entitats que formen part de la federació i del projecte, arribant a aconseguir que la majoria d’entitats del territori amb les quals es comparteixen valors lingüístics, socials i culturals passin a formar part del projecte de col·laboració.

Per altre costat, i a un nivell més pràctic, podríem dir que volem seguir treballant per tal de fomentar el coneixement entre les entitats a través d’intercanvis, trobades… El repte més gran que tenim ara entre mans és el de dur a terme la segona edició del PIOCAM, una trobada internacional de Pioners i Caravel·les (joves de 14 a 17 anys). Està previst que aquesta trobada es dugui a terme a Mallorca l’estiu 2018.


Entrevista publicada originalment al portal Xarxanet.org
 Etiquetes

Comparteix