Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Andrea Jiménez, Míriam Giménez, Olga Maneja i Rosalba Capdevila Caps de RiNG de l'AEiG Arrels
05.09.2018

"Les sortides d’unitat són imprescindibles per cohesionar el grup"Caps de RiNG de l'AEiG Arrels (Demarcació de l’Alt Ter). Andrea Jiménez de 23 anys és Mestra, Míriam Giménez de 20 anys és tècnica d’educació infantil, Olga Maneja de 20 anys és estudiant d’infermeria i Rosalba Capdevila de 24 anys és monitora d’extraescolars.

Com treballeu la cohesió?
La cohesió la treballem molt a partir del joc. Un entorn distès i l’ús d’activitats engrescadores ajuden els nois i noies a estar predisposats a treballar la cohesió de manera inconscient però també conscient. D’altra banda, les sortides d’unitat són imprescindibles per cohesionar el grup. La convivència potencia la confiança i tot això fa que el grup avanci, allà on no arriba un hi arribarà l’altre. Amb tots aquests recursos reforcem tant la idea que com a grup podem aconseguir allò que es proposin com el fet que es cohesioni. 

Fins a quin punt la branca s’adapta a les necessitats individuals?
L’escoltisme, les caps i les branques són un recurs per tal d’educar infants i joves. Per això creiem molt important tenir en compte cada membre de la branca com una peça d’un engranatge. Se n’ha de cuidar cada part perquè el conjunt funcioni, de fet és la branca que es construeix per ajudar cada infant. De la mateixa manera que a principi de curs plantegem objectius generals per a la unitat, també en fem d’específics per a cada nena o nen. Així, aconseguim abordar totes aquelles necessitats individuals amb les activitats. Tenir presents aquestes necessitats fa possible que els infants les puguin treballar. És mitjançant aquestes accions que potenciem les virtuts de cada RiNG.

Quins aspectes teniu en compte a l’hora de preparar cau?
A l’hora de preparar el cau el que tenim molt en compte són els objectius que ens vam marcar a principi de curs, tant de grup com individuals. En segon lloc, com hem dit, busquem també allò que interessa els nens i nenes perquè puguin gaudir d’aquella tarda. I a més, preparem el cau tenint en compte el projecte que han escollit, ja que abans de posar-nos mans a l’obra és important crear un espai de descoberta i de conscienciació.

Què significa a la branca de RiNG ser escolta?
RiNG és una etapa de molts canvis, tant físics com psicològics, una etapa de descoberta. Per això, creiem important que tinguin un espai on explorar, on es pugui dubtar, preguntar i sentir-se escoltat. Així doncs, ser escolta a RiNG representa tenir un espai en el qual desenvolupar-se individualment, descobrir possibilitats i també aprendre a formar part d’un grup i de la societat.

Font: El Correu 99, secció Maneres de fer pàg. 13. Estiu 2018


Etiquetes

Comparteix