Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Aina Díaz AEiG Antoni Comas (Demarcació Vallès/Maresme). Cap de RiNG
12.02.2020

Formar-se mentre s’és cap


Aina Díaz
Per què és important formar-se com a cap? Com fomenteu les formacions al teu agrupament?

És important perquè al cap i a la fi les caps desenvolupem una tasca educativa al cau, com a referents d’infants i joves en constant aprenentatge. A l’AEiG Antoni Comas, intentem seguir-nos formant pel que fa a les caps, així com en formacions d’aprofundiment, de les quals fem traspàs a tot l’equip. És una cosa que valorem molt i que ens ajuda a anar a la una i ser conscients i coherents amb allò que fem i que creiem.

Com es viuen a la vostra demarcació les formacions? Què en destacaríeu?

Pel que fa a la formació de caps, en els últims anys hi ha hagut un augment de la demanda, la qual ha generat que s’hagin hagut de crear nous torns de FOCA i, per tant, apostar-hi. Alhora, des de demarcació s’intenta cada any fer formacions sobretot en l’àmbit de la gestió i de les taules pedagògiques segons les inquietuds dels diversos agrupaments. I m’agrada veure que es poden dur a terme i que hi ha ganes de seguir millorant cada any amb noves caps.

Heu fet o teniu previst fer alguna formació d’agrupament? 

Al llarg dels cinc anys que porto com a cap, a l’Antoni Comas hem anat fent diverses formacions d’agrupament que s’adequaven a les inquietuds i necessitats de l’equip de caps i de l’agrupament en si, en el moment vital en què ens trobàvem. Aquest any, per exemple, tenim previst realitzar una formació d’assemblearisme, amb la idea de fomentar el model horitzontal des del qual volem treballar. Altres que hem realitzat giren entorn de la participació infantil, els primers auxilis, la perspectiva de gènere al cau i a l’equip de caps, la comunicació i gestió de conflictes, entre d’altres.

Creus que cal formar-se durant tota l’etapa de cap?

Penso que és molt interessant formar-se durant tota l’etapa com a cap perquè, malgrat tot el que guanyis amb l’experiència pròpia al cau, enriqueix molt la nostra tasca tant directament com indirectament. Els infants i joves, les branques i l’entorn estan en constant transformació i què millor que seguir revisant-nos, desconstruint i construint.

Font: El Correu 102, secció Maneres de fer pàg. 13. Tardor 2019


Comparteix