Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Entrevistes

Montse Puig coordinadora de relacions de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
14.10.2020

"Aquest estiu hem demostrat que el lleure educatiu és fonamental pel creixement personal i emocional dels infants i joves"


MEG


A continuació podeu veure un extracte de l'entrevista publicada al web de la Taula d'Entitats del Tercer Sector en la que ha participat Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Si voleu veure l'entrevista completa ho podeu fer a través d'aquest enllaç.

Ja ha començat l’escola i, finalment, infants i adolescents han pogut gaudir de l’estiu i de l’oferta de lleure, malgrat la Covid-19. Dels més de 235.000 infants que han participat en les 6.500 activitats organitzades, només 27 han tingut algun cas de coronavirus. Quina valoració feu de la campanya d’estiu? 
Des de MEG valorem positivament aquesta campanya. Malgrat les adversitats els i les caps han demostrat ser-hi, com sempre, a punt per acompanyar infants i joves en el seu creixement, i han demostrat treballar moltíssim des del seu compromís i entusiasme característics per aconseguir-ho. El resultat és evidentment gratificant: el retrobament ha estat màgic tant per a infants i joves com per a caps i tot i la complexitat del moment s’han ofertat moltíssimes activitats. Totes elles desenvolupades seguint els protocols establerts i consensuats amb la Direcció General de Joventut i validats pel Procicat.
 

« Malgrat les adversitats els i les caps han demostrat ser-hi, com sempre, a punt per acompanyar infants i joves en el seu creixement »

Un dels reptes que les entitats de lleure educatiu us havíeu marcat era treballar sobretot el benestar emocional dels infants després de mesos de confinament. Era veritablement necessari? I des del lleure educatiu, com s’ha de continuar treballant aquest equilibri emocional quan la pandèmia encara no ha acabat?
Des d’un inici els i les caps van donar molta importància a mantenir el contacte amb els infants i joves, així el cau va esdevenir una finestra per esbargir-se, compartir i relacionar-se amb amics i amigues durant el confinament i on poder treballar i acompanyar la vivència de cadascú. A mesura que es va fer més palpable que la situació s’allargaria vam veure que, tot i mantenir aquesta activitat a distància, calia treballar la retrobada presencial per a uns infants i joves, que més que mai necessitaven socialitzar-se, emocionar-se i retrobar-se amb la natura. Per això ens vam bolcar a treballar un protocol d’activitats d’estiu segur i viable. Ho vam aconseguir. Els infants i joves aquest estiu han pogut viure una vegada més la màgia del cau, envoltats de companys i companyes en un lloc bo, la natura. Ara, tornem a estar preparades amb il·lusió per tirar endavant aquest espai indispensable per al desenvolupament d’infants i joves.
 
A partir de l’experiència de la campanya d’estiu, com us plantegeu l’oferta de lleure educatiu dels pròxims mesos, tenint en compte la complexitat del moment?
Aquest estiu, més que mai, hem pogut demostrar que el lleure educatiu, i concretament l'escoltisme, és fonamental pel creixement personal i emocional dels infants i joves. L’escoltisme i guiatge ha de poder seguir formant part del dia a dia del nostre país, creant persones crítiques i compromeses amb l’entorn. Després d’aquesta bona experiència ens preparem per a aquest nou curs amb molta motivació i energia malgrat la situació sanitària en què ens trobem. Com a escoltisme i guiatge ens adaptarem, com sempre hem fet, a aquesta nova realitat per poder ser ben present a la vida dels nostres infants i joves treballant amb un seguit de mesures, d’acord amb els criteris de la DGJ, perquè es pugui anar al cau, fer sortides i campaments en contacte amb la natura.
 

« Els infants i joves aquest estiu han pogut viure una vegada més la màgia del cau, envoltats de companys i companyes en un lloc bo, la natura »

La campanya d’estiu s’ha pogut realitzar, però la pandèmia també està tocant de ple a les entitats de lleure. Quina és la situació i quines accions creieu que són necessàries i imprescindibles de fer, sobretot per part de les Administracions, per garantir el dret al lleure?
S’ha dut a terme la campanya d’estiu però, per tirar-la endavant i per mantenir aquest curs tan atípic, les entitats hi hem hagut de bolcar molts recursos humans i també econòmics. Ara que encarem un nou curs que serà també complex i incert, demanem a les administracions que no generin més incertesa encara. Necessitem un marc de treball clar i conèixer de manera àgil els protocols que regiran la nostra activitat. Cal que les beques a les famílies surtin a temps i que els ajuts es resolguin l’abans possible. Creiem també que les administracions han de tornar a posar al centre els infants i joves, que han estat els grans perjudicats de la gestió d’aquesta crisi sanitària. Les entitats de lleure educatiu de base associativa hem treballat fort en aquest sentit i hem demostrat ser una peça social important. I, tot i això, sentim que encara ens toca reivindicar el nostre model associatiu de base voluntària.


Comparteix