Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

01.08.2007

L'Albada de l'escoltisme a Lleida

Avui, ben d'hora, a les 8:00h del matí, l'escoltisme lleidatà, juntament amb el català, ens hem unit a l'acte central del Centenari de l'Escoltisme Mundial: l'Albada de l'Escoltisme. L'albada de l'1 d'agost de 1907, Sir Baden Powell, fundador de l'escoltisme, feia sonar per primer cop el seu corn africà per despertar vint-i-quatre nois de Londres, procedents de diferents classes socials, que havien acampat a l'illa anglesa de Brownsea. Aquesta era la primera passa del que avui dia és el moviment educatiu d'infants i joves més gran i antic del nostre món: l'escoltisme, del qual en formen part uns 38 milions de persones repartits pels cinc continents, a excepció de sis països.

Per celebrar aquesta efemèride, doncs, tots els escoltes del món s'han reunit en els punts  més alts i més propers per renovar la promesa escolta a les 8:00h del matí hora local. El lema que acompanya el Centenari de l'escoltisme és, no en va: Un món, Una promesa. Una promesa que avui ha tornat a donar la volta al món i de manera sincronitzada: el compromís de l'escoltisme per la pau, per la sostenibilitat i, en definitiva, per deixar aquest món millor del que l'hem trobat. El secret del moviment escolta és el seu agermanament, la seua fraternitat universal, per la qual no coneix fronteres lingüístiques, culturals, religioses; és més, creu i protegeix aquesta diversitat sense deixar de banda l'aposta per aconseguir el seu objectiu únic i global. Un Moviment que ha superat al llarg de la seua història, tot tipus de persecucions, de dictadures i de guerres.

L'Albada de l'Escoltisme, per citar algunes de les propostes més importants a nivell mundial, se celebrarà o ha sigut celebrada a: la 21a Jamboree Mundial a Anglaterra on hi participen 40.000 escoltes i guies d'arreu del món, 40 dels quals celebraran l'Albada de l'Escoltisme a l'illa de Brownsea; a El Salvador es mobilitzarà la població per reivindicar el dret a ser infants; al Brasil, a ritme de samba i Sao Paulo, es farà un acte per rebutjar la violència als carrers; a Kènya es pujarà el Kilimanjaro per reclamar un accés igualitari als recursos; a Egipte desenes de barquetes s'endinsaran al Nil per reflexionar sobre com resoldre les injustícies del món; al Canadà es denunciarà l'assetjament a les escoles; a Islàndia es mostrarà el treball fet per la integració social a les escoles; a Romania es reivindicarà la importància del respecte dels drets humans i així un llarg etcètera. També al Vaticà s'hi han reunit milers d'escoltes a les 8:00h del matí. (Podeu consultar el VIS -Vatican Information Service-)

Al nostre país, s'ha celebrat l'Albada de l'Escoltisme, entre d'altres, al Parc de la Seu de Manresa, a la Vall de Núria o a Muntanyola.

A casa nostra, a Lleida, l'Agrupament Escolta i Guia Lo Manaix de Lleida, conjuntament amb la Demarcació de Lleida/Solsona/Urgell de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), també s'han sumat a la celebració de l'Albada de l'Escoltisme i han renovat la promesa escolta al turó de la Seu Vella. Un acte que ens hagués agradat poder celebrar al capdamunt del campanar de la Seu, però que finalment hem hagut de celebrar al Baluard de la Reina.

Quan el rellotge del campanar ha tocat les 8:00h del matí vint-i-sis escoltes i guies hem renovat la promesa escolta, després de recordar les últimes paraules de Sir Baden Powell que va deixar escrites en forma de testament, la Llei escolta. Tot això acompanyat amb alguns cants amenitzats amb guitarra: Arrels, Escolta-ho en el vent, Que tinguem sort; cançons tradicionals i cantades en tots els campaments del nostre país. Finalment, s'ha clos l'acte amb la lectura del Manifest del Centenari. En l'acte hi han assistit escoltes i guies de diferents generacions i agrupaments de les comarques de Lleida com ara l'Agrupament Escolta Garbí de Lleida (Centre Marista d'Escoltes -CMS-), l'Agrupament Escolta i Guia Lo Merlet del Palau d'Anglesola, l'Agrupament Escolta i Guia Cal-Met de Mollerussa, l'Agrupament Escolta i Guia Lo Manaix de Lleida, així com també representants de la Demarcació de Lleida/Solsona/Urgell i de l'Associació d'Antics Escoltes i Guies, vinculada a la Fundació Josep Sans.

La renovació de la promesa escolta ha consistit en la lectura i adaptació personal de la promesa escolta original ideada per Sir Baden Powell:

"Pel meu honor (i amb la gràcia de Déu)
prometo fer tot el que pugui
per complir els meus deures envers (Déu) i la Pàtria,
per ajudar tothora l'altra gent
i obeir la Llei Escolta".

Mentre fèiem l'esmorzar posterior amb coca i xocolata ha arribat un dels moments més emotius: una vintena d'escoltes i guies de MEG i del Centre Marista d'Escoltes (CMS) han assolit el cim de la Pica d'Estats i han renovat la promesa escolta a més de 3000 metres d'altitud.

La renovació de la promesa escolta a les Terres de Ponent ha servit per unir-nos a la resta d'escoltes i guies catalans que volem i reivindiquem un món sense conflictes armats de cap mena i que qualsevol resolució d'aquests es faci mitjançant el diàleg constructiu i generant confiança mútua.Comparteix