Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

30.08.2007

Voluntaris de l'AEiG de Montblanc participen a l'activitat de la punta de la Móra

Una quinzena de voluntaris de l’Agrupament Escolta i Guia Mare de Déu de la Mercè de Montblanc d'entre 15 i 16 anys van participar en "l‘Activitat de l’estudi de capacitat d’acollida de les platges i camí principal de l’espai natural de la punta de la Móra” que es va celebrar el passat dissabte 11 d'agost.

Des del programa de participació ambiental que promou DEPANA Tarragona es persegueix un canvi en la forma de conèixer, valorar i gaudir dels paratges naturals que ens envolten; en aquest sentit, el Projecte de gestió sostenible de la punta de la Móra promou la participació i implicació activa de la societat en l’avaluació, la conservació i millora dels ecosistemes costaners i terrestres presents en aquest valuós paratge natural.

El desenvolupament d’activitats de voluntariat ambiental fomenta actituds altruistes i voluntàries pel que fa l’avaluació de la qualitat ambiental i la millora i conservació dels ecosistemes presents a l’espai natural. En primer lloc es pretén que els participants coneguin el context dels espais costaners del Mediterrani, i les peculiaritats i la riquesa biològica que alberga l’espai natural de la punta de la Móra.

A partir de la realització del recompte, fixat en trams horaris de 60 minuts i en les diferents localitzacions referenciades a l’estudi: platges de l’espai natural i camí principal –que travessa l’ecosistema dunar, un dels més fràgils de l’espai natural-, s’emplenen unes fitxes amb les característiques i paràmetres que defineixen les diferents tipologies d’usuaris (banyistes, embarcacions, passejants de les zones de trànsit, etc.). L’objectiu principal d’aquest estudi és conèixer amb detall la freqüentació i els efectes d’aquesta en els ecosistemes de l’espai natural.

Aquesta activitat s’emmarca en els estudis de biodiversitat i gestió que desenvolupa DEPANA Tarragona, concretament entre els mesos de juny i setembre, a fi de realitzar un seguiment de  la qualitat ambiental dels ambients estudiats.

Les dades d’aquest diagnòstic es reflecteixen en un informe final que diagnostica la capacitat que els ecosistemes tenen per assimilar el nombre d’usuaris i visitants, que actualment acull l’espai natural; l’àrea d’estudis de biodiversitat de DEPANA Tarragona elabora, a partir d’aquesta recopilació de dades, projectes de recuperació i millora o, de conservació si fos necessari.

DEPANA Tarragona du a terme diferents estudis de biodiversitat i gestió en els diferents ambients de l’espai natural: tanmateix, cal destacar la rellevància i innovació de la recerca dirigida a conèixer i avaluar l’estat dels ecosistemes marins i litorals, emmarcada en l’àrea de biodiversitat i participació del Projecte de creació de reserva marina finançat per la Fundación Biodiversidad del Ministeri de Medi Ambient.

Font: DEPANA TarragonaComparteix