Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

21.04.2008

Presentació del llibre Albergs amb història. 22 d'abril.

Presentació del llibre Albergs amb història.

30 albergs de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya

L’acte de presentació del llibre Albergs amb història, tindrà lloc el proper dia 22 d’abril a l’alberg Mare de Déu de Montserrat de Barcelona (pg. de la Mare de Déu del Coll, 41-51) a les 19.30 h.

Els Albergs de Joventut de Catalunya no només són una manera de viure i conèixer el país, tot recorrent-lo; sinó que, a més a més, ens poden ajudar a entendre la nostra història.

El llibre proposa un recorregut per la variada geografia de Catalunya, des dels Pirineus fins al delta de l'Ebre, com també històric, des de la baixa edat mitjana als temps moderns, passant pel fructífer llegat noucentista i modernista.

Si bé avui aquestes instal•lacions són un instrument al servei de la ciutadania, de les escoles i de l’associacionisme juvenil, les fotografies a tot color dels albergs i el text amè i rigorós ens conviden a descobrir el nostre passat a partir del testimoni d’aquestes instal•lacions; tan dels motius que inspiraren la seva construcció i els seus elements arquitectònics, com de les anècdotes i vivències personals dels seus inquilins, influïdes pel context socioeconòmic i històric en què van tenir lloc.

Al nostre país, un parell d'anys abans, el 1907, l'Ajuntament de Barcelona va organitzar les primeres colònies escolars i l'any 1983 la Generalitat de Catalunya va començar a gestionar els primers albergs de Joventut.


Aquest procés va reeixir amb la constitució de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (Xanascat), que integra 47 albergs juvenils, 20 de gestió pública i 27 d'altres organismes o empreses.

A hores d'ara, l'Agència Catalana de la Joventut (ACJ), adscrita a la Secretaria de Joventut del Departament d'Acció Social i Ciutadania, gestiona la Xanascat centrant la seva activitat en el propòsit de contribuir al progrés nacional i social de Catalunya mitjançant la promoció del turisme, l'educació, el desenvolupament integral dels joves, l'associacionisme i el benestar social. La situació dels albergs en indrets de gran interès turístic, natural, històric i cultural, i la filosofia de què estan dotats contribueixen plenament a la consecució d’aquests objectius, atès que fomenten el coneixement del nostre país en tots els vessants en un espai on es promouen els valors de la convivència i el respecte.

Els Albergs de Joventut de Catalunya no només són una manera de viure i conèixer el país, tot recorrent-lo; sinó que, a més a més, ens poden ajudar a entendre la nostra història. Tenen un gran atractiu històric i cultural perquè bona part d’aquestes instal•lacions estan ubicades en edificis conservats i reutilitzats, que han estat testimonis de molts episodis de la nostra història. En altres paraules, aquest ampli i variat ventall d’edificis ha estat construït en diferents períodes per a
diversos usos i funcions. I, precisament per aquesta raó, tenen en el seu conjunt un immens valor patrimonial tangible i intangible. I, actualment, comparteixen una mateixa funció: acollir alberguistes
d’arreu del món.Comparteix