Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

03.06.2010

10 anys de Toc de Campanes tradicional al campanar de Sant Pere de Reus

L’AEiG Mare de Déu del Montsant – Verge del Cim i l’AEiG Mare de Déu de Misericòrdia de Reus (Demarcació de Tarragona) fa 10 anys que s’encarreguen de tocar les campanes manualment en els actes més assenyalats de la ciutat de Reus.

En concret han recuperat els Tocs de Festa per les festes de Corpus, de Sant Pere i de Misericòrdia. A l’activitat participen caps i antics membres dels dos agrupaments amb l’objectiu d’implicar-se en la vida social de la ciutat. En aquesta tradició recuperada els tocs no són a l’atzar. Cada toc serveix per anunciar i informar la població d’alguna cosa, d’esdeveniments festius, religiosos, socials o d’emergència.

Els primers dies de juny, en motiu del Corpus es fan els primers tocs de l’any:

Dijous 3 de juny

  • A les 9.00 i a les 16.00 h des del Campanar, Toc de Festa, anunciant la sortida en cercavila, des de l’ajuntament, de la Mulassa i dels Gegants.

Dissabte 5 de juny

  • A les 12.00 h des del campanar, Toc de Festa, que ens anuncia la vigília de la festivitat de Corpus.
  • A la tarda Toc Extraordinari: en motiu de la commemoració de la Festa Major de Sant Pere, com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.
  • Després de la tronada: des del Campanar, Toc General de Festa.

Diumenge 6 de juny

  • A les 10.00 h des del Campanar, Toc de Festa, que anunciarà la sortida dels Gegants des de l’ajuntament per recórrer els carrers de la ciutat.
  • A les 18.00 h des del CAMPANAR, Toc de Festa, que anunciarà l’anada dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l’Àliga des de l’Ajuntament fins a la Prioral de Sant Pere.
  • A les 19.30 h Toc general de Festa, en motiu de la Processó de Corpus.

Durant el Toc de Festa es toquen les campanes del segon pis del campanar: la de Sant Bernat, o dels Gegants, i la Petra Clàudia, la campana de les hores, i és el toc habitual per anunciar la sortida dels gegants o la vigília de la festa. El Toc General de Festa, que hauria de posar totes les campanes al vol, només s’utilitza en les processons de Corpus, Sant Pere i en els trasllats de la Mare de Déu de la Misericòrdia. Així ho va acordar l’ajuntament l’any 1819. Actualment, i a causa de l’estat de conservació de les campanes, tan sols es poden tocar en forma de repic, sense moviment i simulant-ne el vol.

Podeu trobar informació i referències històriques al web FestesReus.cat. També trobareu fotografies dels tocs de Corpus de l’any 2009 en aquest àlbum.Etiquetes

Comparteix