Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

20.06.2012

Més de 18.000 infants i joves participen als campaments d’estiu de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge

Nota de premsa enviada en nom de la FCEG als mitjans de comunicació el 20/6/2012:

  • Aprendre tot fent acció de servei a la comunitat, anar a un camp de treball a l’estranger o fer una travessa a peu o en bicicleta són algunes de les propostes dels més de 500 campaments d’estiu organitzats pels 200 agrupaments escoltes i guies que la Federació té arreu del país.
  • Aquests campaments es caracteritzen perquè formen part d’un projecte educatiu desenvolupat al llarg de tot el curs i perquè els mateixos nens i nenes que hi participen ajuden a organitzar-los des de ben petits. A més, s’acostumen a estimar la natura a partir de l’acampada.
  • Els campaments i tota l’activitat dels agrupaments escoltes i guies durant el curs són possibles gràcies a la tasca de milers de joves educadors voluntaris, que hi dediquen moltes hores de manera totalment desinteressada.

Més de 18.000 infants i joves participaran aquest estiu en algun dels 500 campaments que organitzen els 200 agrupaments de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge. Els campaments tenen una durada d’entre una i dues setmanes i van dirigits a infants i joves entre 6 i 18 anys. El cost mitjà és de 15 euros per infant i dia, incloent-hi el transport, el menjar, l’allotjament, l’assegurança i les activitats, tant en els campaments fets a Catalunya com a l’estranger.

Els campaments escoltes i guies no són una activitat d’estiu puntual, sinó que formen part del projecte educatiu que els nens i nenes duen a terme durant tot el curs al seu agrupament escolta, en les trobades que fan cada dissabte. En aquestes trobades els propis infants ajuden a organitzar els campaments, assumint diferents responsabilitats segons la seva edat: decidir els menús, escollir el destí, preparar la ruta, fer activitats per recollir fons per finançar-los, etc. Tot plegat respon a la pròpia filosofia educativa de l’escoltisme i el guiatge i serveix per treballar valors com el compromís, la responsabilitat o el servei a la societat.

Els infants van de campaments acompanyats pels seus caps, que és el nom que reben els milers de joves educadors voluntaris que, amb l’aval del títol de monitor/a o director/a de lleure de la Generalitat de Catalunya, fan durant tot el curs una tasca educativa totalment desinteressada. Sense aquests milers de joves voluntaris no seria possible l’existència de l’escoltisme i el guiatge, un moviment d’educació en el lleure format per 40 milions de persones a tot el món i amb 20.000 membres i gairebé un segle d’història al nostre país.

Entre els 500 campaments que s’organitzen aquest estiu, destaquen les activitats d’Aprenentatge Servei, en què els nens i nenes fan un servei a la comunitat al mateix temps que aprenen nous coneixements, habilitats, competències o valors. Les accions de servei poden ser de tipus mediambiental (per exemple, fer un tallafoc per evitar que un possible incendi malmeti el bosc) o bé de caràcter social (per exemple, ajudar a rehabilitar cases en barris empobrits i sensibilitzar sobre el dret a un habitatge digne).

La Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG)

La FCEG és l’entitat que engloba l’escoltisme i el guiatge catalans de tres associacions -Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Escoltes Catalans i Acció Escolta de Catalunya- que es dediquen a l’educació en el lleure dels infants i joves de Catalunya i treballen per la transformació social.

Està formada per uns 20.000 escoltes i guies organitzats en un total de 200 agrupaments arreu del territori català, amb presència a 30 comarques i 95 municipis. Entre els seus membres hi ha més de 3.000 caps, que són joves educadors i educadores que desenvolupen una tasca pedagògica totalment voluntària.

Es tracta d’un moviment de voluntaris que treballa, cada dissabte a la tarda al cau i durant els períodes de vacances a través dels campaments, rutes, activitats internacionals, casals i camps de treball, perquè cada noi i cada noia esdevingui protagonista del seu propi creixement treballant en equip.

El seu objectiu és aconseguir que els infants i joves de Catalunya siguin capaços de participar activament i crítica a la societat on viuen, assumint les responsabilitats necessàries per ajudar a fer-la més justa, solidària i sostenible des de tots els punts de vista, treballant per tal de “deixar aquest món una mica millor de com l’hem trobat”.Comparteix