Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

25.09.2012

50 anys de les riuades del Vallès: el paper clau de l'escoltisme i el guiatge en l'ajuda als afectats


Arxiu de Terrassa

Aquest 25 de setembre fa 50 anys d'una immensa riuada que va devastar barris sencers de Terrassa, Sabadell, Rubí i altres poblacions del Vallès Occidental, causant un miler de morts i 12.000 damnificats. Recordem com l'escoltisme català es va mobilitzar per ajudar els afectats, amb una tasca molt important que va contribuir a compensar la inoperància de les institucions.

La contribució dels escoltes i les guies va ser múltiple i diversa. A Terrassa, per exemple, els dos agrupaments que hi havia a la ciutat, amb altres organitzacions juvenils, van fer l'acollida de la gent que s'havia quedat sense casa i van muntar la intendència. A Rubí, les noies guia van netejar cases inundades, tot i que quan van arribar les càmeres de Televisió Espanyola les van fer fora per substituir-les per les "muchachas de la sección femenina".

La tasca dels escoltes i les guies a les riuades del Vallès queda àmpliament recollida al setè capítol de les Monografies de la història de l'escoltisme, editat per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i la Fundació Josep Sans i distribuït amb la revista El Correu. A més, hem resumit algunes de les experiències que es relaten a la monografia amb un ampli reportatge a Xarxanet

 

 Comparteix