Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

18.10.2012

Centenari del guiatge i l'escoltisme femení: "Ara, més que mai, cal estar sempre a punt"

El 17 d’octubre vam celebrar el Centenari del guiatge i l’escoltisme femení a nivell mundial i els 80 anys de la seva implantació al nostre país amb un acte al Parlament de Catalunya. Si vols aprendre més sobre què han significat aquests 100 anys i quins són els reptes actuals del moviment, no et perdis les millors frases, les fotos i els vídeos de l’acte!

Amb un acte solemne al Parlament de Catalunya, la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) ha volgut retre homenatge a totes aquelles persones que han passat i treballat pel desenvolupament del guiatge i l’escoltisme femení en els darrers 100 anys a nivell mundial i 80 anys a nivell català.

[No et perdis la galeria de fotos de l'acte del Parlament, l'emotiu vídeo sobre el guiatge de la FCEG i l'aparició del Centenari a TV3 i a altres mitjans de comunicació]

L’acte, conduït per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va començar amb la projecció del vídeo “El guiatge i l’escoltisme femení avui”, elaborat per la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge amb la presència d’escoltes i guies de l’AEiG Rudyard Kipling i l’AE Terranova.

Enllaç al vídeo: http://youtu.be/tr3CiNQ4r9M

A continuació va intervenir Elena González, comissària internacional de la FCEG, que va fer un recorregut per la història del guiatge i de l’escoltisme, des del seu naixement fins a l’actualitat.

La següent intervenció va ser la de Rosa Maria Carrasco i Azemar, comissària general de Guies Sant Jordi (1962-1977) i primera directora general de Joventut de la Generalitat, que aquest any va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva feina pel reconeixement del guiatge. Carrasco va fer un repàs a la seva trajectòria com a guia i va destacar la importància d’apostar per la coeducació en un moment en què encara no era socialment acceptada. “Amb el guiatge he rebut molt més del que he donat”, va afegir.

Seguidament, va tenir la paraula Marta Rosàs, presidenta d’Escoltes Catalans (2000-2003) i de la Fundació Escolta Josep Carol (2008-2012) i secretària general de Joventut (2003-2006). Rosàs va destacar tres valors que li han aportat l’escoltisme i el guiatge: l’empatia i l’amistat profunda; l’esforç i la capacitat de gestionar i liderar projectes.

Per acabar, el president de la FCEG, Víctor Muntés, va afirmar davant de l’auditori reunit a la Sala de Grups del Parlament que "l’escoltisme i el guiatge vol entomar el deure de participar en el futur del país educant nens i joves ferms, implicats i conscients del seu entorn, amb esperit crític i que entenguin el valor de la cohesió i la justícia social”. Recollint la crida escolta, va dir: “Ara més que mai, cal estar sempre a punt!

Per últim, en la clausura de l’acte, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va encoratjar el moviment escolta i guia a “fer pedagogia” i a ser un “agent actiu en aquest moment històric”.

A l’acte també hi van assistir l’expresident del Parlament de Catalunya Ernest Benach; l’alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch; el director general de joventut, Antoni Reig; i la directora de política lingüística, Yvonne Griley, a més de nombrosos i escoltes i guies de totes les edats.

Les fotografies de l'acte

Centenari del Guiatge

Enllaç a l'àlbum: https://picasaweb.google.com/116902231835732924088/CentenariDelGuiatge?authuser=0&feat=directlink

El Centenari als mitjans de comunicació

- Notícia al Telenotícies vespre de TV3 (17-10-2012)

Enllaç al vídeo: www.tv3.cat/videos/4292090/Centenari-de-lescoltisme-femeni

- Entrevista a Ràdio Sabadell: amb Rosa Maria Carrasco i membres del GE Xaloc

Enllaç a l'àudio: http://www.goear.com/listen/99b05df/centenari-del-guiatge-entrevista-a-rosa-maria-carrasco-i-ge-xaloc-de-sabadell-radio-sabadell-programa-a-bona-hora

- Notícia a la web del Parlament de CatalunyaEtiquetes

Comparteix