Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

29.11.2012

11 de desembre: Dia Internacional de la Muntanya

Com tantes altres coses, les muntanyes no podien ser menys i també tenen el seu dia internacional. Aquí teniu informació sobre aquest dia, enllaços d'interès i recursos educatius ambientals a la muntanya! Tant si ets de poble com de ciutat, ara ja no hi ha excusa per no anar a la muntanya!

Què és el Dia Internacional de la Muntanya?

L'any 2002 es va celebrar l'Any Internacional de les Muntanyes de les Nacions Unides i des de llavors es va establir el Dia Internacional de la Muntanya, per crear consciència de la importància que tenen les muntanyes per a la vida, per assenyalar les oportunitats i les limitacions que afronta el desenvolupament per a la vida, per assenyalar les oportunitats i les limitacions que afronta el desenvolupament de les zones de muntanya, per crear aliances que produeixin un canvi positiu a les muntanyes i les terres altes del món. L'any 2002 es va crear també l'Aliança Internacional per al Desenvolupament Sostenible a les Regions de Muntanya coneguda com a  Aliança per les Muntanyes (Cimera Mundial sobre Desenvolupament Sostenible, Johannesburg).


Associacions internacionals:

 
Aliança per a les Muntanyes. Coalició de socis voluntaris dedicats al nivell de vida dels pobladors i a protegir els ecosistemes de muntanya a tot el món. En són membres 50 paisos, 16 organitzacions intergovernamentals i 125 grups  de la societat civil, ONGs i sector privat.
 
Asociación Mundial de Poblaciones de las Montañas. Associació present a més de 70 països, organitzada en associacions regionals o nacionals: Europa, Amèrica andina, Àfrica Central i Oriental, Asia Central, Himalaia y sudest asiàtic. El seus objectius són fer que la veu de la muntanya se senti en la concertació internacional, organitzar l'intercanvi i la cooperació Nord-Sud i Sud-Sud, i donar suport a iniciatives locals dels membres.
 
Proyecto ADRS Montaña. Projecte de la FAO (organització de les Nacions Unides dedicada a l'alimentació i l'agricultura) que lliga Agricultura i Desenvolupament Rural Sostenibles amb les qüestions de Muntanyes, centrant-se en aspectes com l'accés a la terra, l'aigua, els mercats i serveis financers, el reconeixement dels drets dels grups més vulnerables, l'empoderament de la comunitat, la democràcia i el bon govern.
 
Alpine Convention El Conveni dels Alps és un tractat internacional entre els països alpins (Àustria, França, Alemanya, Itàlia, Liechtenstein, Mònaco, Eslovènia i Suïssa), així com la Unió Europea, amb l'objectiu de promoure el desenvolupament sostenible a la regió alpina.
 
Euromontana. Grup de treball establert l'any 1974 per la Confederació Europea d'Agricultura (CEA) sobre qüestions socioeconòmiques en les regions de muntanya. Hi són representats diversos estats i representants dels sectors de l'agricultura, el desenvolupament rural, la gestió del medi ambient, etc.
 
Alp Media. Informació sobre els Alps de CIDRA (Comissió Internacional per a la Protecció dels Alps).
 
Mountain Forum. Fòrum Internacional de debat sobre la protecció de la muntanya.
La missió del Fòrum Europeu de la Muntanya és promoure les idees, processos i bones pràctiques de desenvolupament sostenible en les muntanyes d'Europa.
 

Associacions i projectes a Catalunya:

Operació muntanya- Demarcació Barcelonès. Operació Muntanya és una proposta de la Demarcació del Barcelonès de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya dirigida a tots els caps de la demarcació Barcelonès, tant de MEG, com d'Accio Escolta i Escoltes Catalans. És un espai de trobada i intercanvi per caps en actiu dels diferents caus de la demarcació i rodalies. És un projecte que neix a partir d'una necessitat "les unitats cada cop fan més excursions de pobles i ciutats i menys de muntanya", "ens calen recursos i idees per planificar excursions amb cara i ulls pel nostre país", "Nosaltres no dominem ni coneixem tant la muntanya com la dominaven els nostres caps".

Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. Pàgina web amb completa informació, entre d'altres, sobre senders i refugis a Catalunya.

Projecte Grípia: Escola de Pastors de Catalunya. El Projecte Grípia. Territori Ramader té com a objectiu garantir el relleu generacional de les explotacions agroramaderes de muntanya mitjançant la incorporació de joves a l’activitat, la gestió sostenible de les explotacions i la dinamització del sector fent-lo viable econòmicament. Alhora el projecte té com a objectiu dignificar aquesta professió i facilitar eines per a la seva organització i cooperació.
 
Projecte Boscos de Muntanya. El Bergwaldprojekt - Projecte de Boscos de Muntanya és una entitat sense ànim de lucre que preserva i millora els boscos i paisatges tradicionals de muntanya als Pirineus catalans, mitjançant l’organització d’estades de voluntariat per a adults.
 
Pirineu-DEPANA. El Programa per al desenvolupament sostenible i la conservació del Pirineu de l'associació ecologista DEPANA articula una sèrie de projectes amb l'objectiu de treballar per a la conservació dels ecosistemes que acull el Pirineu, la fauna emblemàtica i altres valors com el paisatge, la cultura, el turisme sostenible i la producció agrària ecològica, tot implementant una estratègia d'educació ambiental i participació per conscienciar a la població.
 
Ós bru als Pirineus: món rural viu. Projecte d'AccióNatura que pretén afavorirlaconservació de l’ós bru i del seu hàbitatals Pirineus catalans, compatibilitzarla seva presència amb la població local i les formes de vida tradicionals de muntanya, i potenciar l’ecoturisme per afavorir el desenvolupament de la zona.
 
Mountain Wilderness de Catalunya. "Mountain Wilderness"- Alpinistes de tot el món en defensa de l'alta muntanya- és una associació oberta a tothom, sense finalitat de lucre, que ha nascut per tal de defensar l'entorn muntanyenc i el sentit de l'experiència a la muntanya i, per tant, de promoure una reforma de la cultura alpinística d'acord amb l'esperit Wilderness (Naturalesa salvatge no modificada per l'activitat de l'home).
 
Camins de muntanya. Web creada per socis del Centre Excursionista de Lleida, per fomentar la pràctica dels esports de muntanya i donar a conèixer el patrimoni cultural de les comarques de Lleida.
 
Red Montañas.Associació d'àmbit estatal que funciona com una plataforma de persones i col·lectius (també catalans), amb la missió de transmetre a la societat i als poders públics per què cal protegir les muntanyes, i contribuir a que es posin en marxa tots els mecanismes necessaris per a protegir-les. A la pàgina web trobareu recursos didàctics sobre les muntanyes.
 

Recursos sobre muntanya i medi ambient al Rebost:
 

Acampades al Pedraforca. Conjunt de materials informatius i propostes d'activitats per als grups que acampin a Saldes i Gòsol. Realitzat per l'Associació d'Amigues i Amics del Pedraforca. Si voleu còpia en paper o en CD, us la poden enviar (veure adreces de contacte dins).
 
Fitxes d'excursions. Sortides a peu i en bici a prop dels  terrenys d'acampada de la xarxa de Campaments i Més.
 
Descobrim l'entorn natural amb els cinc sentits i Sentits en la natura. Activitats per desenvolupar la capacitat  sensitiva, especialment dels sentits que fem servir menys en la vida quotidiana, per descobrir aspectes de l'entorn natural que, a primera vista, no apreciem, i per despertar la curiositat i l'interès per la descoberta de la natura.
 
Tallers per estudiar la fauna. Text recollit del llibre Ayuda a salvar el mundo (Federación de Escultismo en España, 1993) amb propostes d'aparells i tècniques per observar la fauna.
 
Esports a la muntanya i natura. Informació sobre l'impacte ambiental d'algunes activitats esportives al medi natural i recomanacions per a disminuir aquest impacte.
 
L'impacte social dels campaments. Text recollit de llibre Fem campaments! Activitats educatives en la natura (ATAC, 2001), amb consells per reduir el nostre impacte en les comunitats rurals que ens acullen durant els campaments.
 
Que la natura no ens noti... a les excursions. Alguns consells per organitzar excursions sense que la natura ens noti.
 
L'oli als campaments. Text recollit de llibre Fem campaments! Activitats educatives en la natura (ATAC, 2001), explicant com gestionar l'oli durant les acampades.
 
Les latrines. Text recollit de llibre Fem campaments! Activitats educatives en la natura (ATAC, 2001), explicant com construir i gestionar latrines durant les acampades.
 
Tractament d'aigües residuals: el clot. Text recollit de llibre Fem campaments! Activitats educatives en la natura (ATAC, 2001), explicant com fer i gestionar un clot per abocar-hi les aigües residuals durant els campaments.
 
Animals verinosos a Catalunya. Fitxes d'animals verinosos que us podeu trobar fent excursions per Catalunya, amb consells de com prevenir i tractar les picades.
 

Altres recursos:

Materials didàctics sobre muntanyes. Llibre didàctics, presentacions de diapositives, cartell didàctic, video, paisatge sonor dels boscos de muntanya.

Joc: descobriu l'ós bru del Pirineu. Joc en línia realitzat per DEPANA, amb el suport del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
 
Material didàctic Rurat. Sobre artesania de muntanya a Catalunya, complementari a la visita a l'exposició “Rurart, permanència i transformació” de Solsona. Realitzat per l'associació Teixit Rural
 
Estimar la natura. Quadern amb 25 propostes educatives per realitzar en l'entorn natural durant períodes de lleure. Diversos nivells educatius.
 
El retorn del cabirol. Conte que narra la història que expliquen un cabirol i un senglar, que viuen a la Garrotxa. El conte ens mostra què mengen, com viuen i es reprodueixen, i quins problemes ambientals afecten els cabirols. També exposa que s'han reintroduït cabirols a diferents indrets de Catalunya. 

Campanya de bones pràctiques ambientals a les excursions. Fulletó i vídeo realitzats per la Secció de Natura de la Unió Excursionista de Sabadell. Aquesta guia i el vídeo es distribueix a les escoles, grups d'esplai i centres excursionistes que ho sol·licitin. Podeu demanar-la per correu electrònic.Etiquetes

Comparteix