Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

20.03.2013

Compareixença al parlament dels comissaris generals de MEG

Els comissaris generals de MEG, Trini Molist i Lluís Marco, van comparèixer davant la Comissió d'Infància del Parlament de Catalunya, on van defensar la participació activa dels infants i el paper de l'escoltisme i l’associacionisme educatiu en la construcció de ciutadania.

La compareixença, en vídeo

Fes click als enllaços per veure els diferens vídeos de la compareixença:

Compareixença:
Presentació de l'entitat i aportacions al Pacte per la infància.

Respostes a la comissió:

Resposta 1: Els consells d'infants han de ser espais de participació real i no simples bolets. Apostem també pels espais de participació que ja funcionen, com són les associacions com la nostra.
Resposta 2: Model educatiu que tingui en comptes els diferents agents educatius. Alerta sobre el model d'escola enfocada als resultats i al sistema productiu. Valor econòmic del voluntariat que ofereix MEG.
Resposta 3: Democràcia interna de la nostra associació: creiem en la democràcia directa però també en la representativa. Només amb democràcia directa no faríem la feina que fem. Hem hagut d'incrementar les mesures de transparència i de rendició de comptes.

 

 

Aportacions al Pacte per a la Infància

La intervenció dels comissaris davant la Comissió d'Infància del Parlament de Catalunya s’emmarcava en les compareixences que estan fent les entitats que conformen la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT), entre les quals hi ha MEG. En la compareixença d’aquest dimarts hi van participar també la Fundació Pere Tarrés, Fundació Catalana de l’Esplai i el Moviment Laic i Progressista.

L’objectiu de la compareixença era que diferents entitats exposessin les seves aportacions al al document de bases del Pacte per a la Infància. Concretament les prioritats exposades per MEG van ser:

  • Impulsar des d’una visió integral els drets de la infància a Catalunya
  • Vetllar perquè en totes les accions i polítiques públiques es tingui present la perspectiva de la infància.
  • Propiciar polítiques en favor de la participació activa de la infància, entenent l’infant com a ciutadà del present i no només del futur.
  • Combatre la pobresa infantil i el risc d’exclusió social.

En aquest sentit, els comissaris generals van defensar el valor afegit de la proposta escolta. Entre altres coses, pel treball de forma activa des de la gratuïtat en tots els camps: amb els infants i joves, als agrupaments, a les formacions i en tota l’estructura organitzativa.

L’associacionisme educatiu basat en la gratuïtat i la solidaritat, com és el que ofereix des de fa més de 100 anys al nostre país l’escoltisme, esdevé una autèntica escola de participació ciutadana on tots els infants i joves han de poder tenir la possibilitat de créixer. Alhora, constitueix un veritable patrimoni nacional que cal reconèixer, potenciar i preservar per tal que pugui arribar a tothom.Comparteix