Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

04.04.2013

L’economia solidària ensenya el cor

El balanç social serveix per mesurar les aportacions a la societat fetes per una organització. Aquest mes de març s'ha presentat el Balanç Social 2011 de la Xarxa d’Economia Solidària, en què MEG ha participat. Us en fem cinc cèntims.

Moltes empreses es comporten com autistes davant els problemes socials, si és que no els provoquen directament. Però hi ha altres maneres de funcionar, com les de l’economia solidària

Per fer visible el compromís social de les cooperatives i altres entitats d’economia solidària, i alhora per aprofundir-lo, des del 2008 la Xarxa d’Economia Solidària (XES) promou que les organitzacions d’aquest sector confeccionin anualment el seu balanç social complementari al balanç comptable.

El balanç social avalua amb una bateria de 46 d’indicadors els sis àmbits següents: democràcia, igualtat, compromís ambiental, compromís social, qualitat laboral i qualitat professional.

Al març es va publicar l'informe agregat del Balanç Social 2011. Els indicadors recollits permeten identificar tendències i recollir dades sobre les organitzacions de l’economia social i solidària a Catalunya, i veure l’acompliment dels diferents àmbits que té en compte el balanç social.

Algunes dades destacades són:

- 43 entitats han fet el balanç durant el 2012 (MEG hi participa des de 2008).

- El 63% eren cooperatives de treball i societats laborals.

- Totes juntes generen una xifra de negoci de gairebé 28,5 milions d’euros, el 60% per part de cooperatives de treball i societats laborals.

- Més de 30.500 persones tenen algun tipus de vinculació amb alguna de les organitzacions del BS2011.

- Les dones treballadores tenen una presència elevada. El percentatge de càrrecs ocupats per dones és gairebé paritari, i supera el conjunt del teixit econòmic de Catalunya.

Les dades que hi podreu trobar ens mostren unes empreses que practiquen la democràcia i la solidaritat, que estan compromeses amb el medi ambient, la llengua catalana i les finances ètiques, on les dones tenen un pes important i la majoria de les persones que hi treballen se senten força satisfetes.

Consulteu l’informe complet aquí.Comparteix