Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

05.08.2013

Som Energia denuncia que la reforma del sector elèctric posa en perill les energies renovables

Diverses organitzacions, com Som Energia, de la qual formem part, denuncien que la reforma del Mercat Elèctric presentada pel govern espanyol ataca directament l’accés a les energies renovables i beneficia les grans empreses del sector. Resumim com ens afecta i quines accions de protesta s’estan duent a terme.

5 preguntes i respostes sobre la reforma del govern espanyol (font: Som Energia):

Haurem de pagar més per l’electricitat?

Sí! A partir del mes d'agost la factura de la llum pujarà vora el 3,2% (sumat a l'augment que es va produir al mes de juliol del 1,25%) i s’esperen noves pujades pel darrer trimestre de l'any.

Estalviar energia sortirà menys a compte?
Sí! El Govern canvia l'estructura de la factura de la llum. Augmenta el preu de la part fixa (la potència, que no depèn de l'ús que fem) i redueix la part variable (l'energia, allò que consumim). De manera que, en donar més pes a la part fixa, desincentiva l'estalvi i l'eficiència, i al mateix temps dificulta l'autoconsum d'energia renovable que ajuda a reduir la demanda d'energia a la xarxa.
 
Les grans empreses en sortiran beneficiades?

Sí! El govern justifica aquesta decisió per la baixada de la demanda energètica. Però el cert és el que el canvi ajudarà a mantenir els "ingressos" del sistema elèctric sense plantejar una revisió en profunditat del seus "costos" mitjançant una auditoria independent. D'aquesta manera faciliten que les grans empreses que controlen actualment el mercat energètic segueixin obtenint grans beneficis i la resta d’actors –com les cooperatives energètiques, els autoconsumidors d’energia verda, etc.- hi surtin perdent.

La reforma perjudica la instal·lació de plaques solars per a l’autoconsum?
Sí! Es posen més barreres econòmiques i es controlen molt més les instal·lacions d’autoconsum –com les plaques solars que algunes persones s’instal·len a casa-, amb multes de fins a 30.000 euros per a les que no estiguin legalitzades.
El nou Real Decreto deroga els dos decrets anteriors que garantien primes a les instal·lacions d’energia renovable. A més, proposa un nou sistema de rendibilitat de les inversions que genera incertesa, perquè estableix un mínim de rendibilitat (del 7,5%) però no explica com es calcularà.
 
Els projectes de Som Energia es veuran afectats per la reforma?
L’eliminació dels decrets on es garantien primes a les renovables afecta directament les inversions de Som Energia en 8 cobertes fotovoltaiques i en la planta de biogàs. De totes maneres és difícil saber de manera exacta com afectarà econòmicament la cooperativa, perquè el nou mètode de càlcul de la rendibilitat no es definirà fins d’aquí a uns mesos.
Som Energia considera que “aquest canvi és un atac frontal a les renovables i totalment injust amb aquelles persones que varen fer inversions. La indefinició del nou model de càlcul també frena nous projectes i si hi sumem la desconfiança que genera una inseguretat jurídica d'aquesta magnitud, sembla evident que la implantació de més renovable queda molt i molt frenada.”
 
Accions reivindicatives per aturar la reforma
Diverses organitzacions ja han iniciat protestes a Barcelona i a Madrid:
 

 
Som Energia crida a la desobediència social en contra de la reforma. “Creiem que mesures tan irracionals i absurdes no podran ser aplicades si es trobem amb l'oposició frontal de la ciutadania”, expliquen en un comunicat.
 
La cooperativa avisa també que “en cap cas, consentirà que es frenin els esforços de tanta gent i entitats per afrontar les amenaces que, com el canvi climàtic o l'esgotament dels combustibles fòssils, posen en risc la pròpia supervivència de l'espècie. I encara molt menys que es faci per enriquir a uns pocs a costa de la gran majoria de la societat.”
 
Algunes accions que proposen són una campanya d'impuls autoconsum o la reducció potència contractada. L’objectiu, diuen, és “capgirar aquest procés iniciat pel Govern i transformar-ho en oportunitats per fer més gran el col·lectiu social que exigeix un canvi profund del model energètic”.
 
De cara a la tardor es preveu una manifestació massiva a Madrid en què hi participin les associacions i iniciatives del sector de les renovables de tot l'Estat Espanyol.
 
Per a més informació:
 
 


Etiquetes

Comparteix