Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

16.12.2013

Reflexionem sobre bon lideratge, qualitat humana i espiritualitat

Presentació del quadern: "Bon lideratge, qualitat humana i espiritualitat", el 14 de desembre de 2013.
MEG

La Formació per a Responsables Associatius (FORA) i la presentació del nou quadern de la col·lecció “Parlem-ne”, que es van fer dissabte 14 de desembre, van generar interessants reflexions sobre aquest tema.

Quin és el lideratge que cal impulsar des de l’escoltisme i el guiatge? En el context social que vivim, quins nous models de lideratge emergeixen? Són algunes de les preguntes que es van plantejar al Seminari d’Hivern de la FORA i a la presentació del nou quadern Bon lideratge, qualitat humana i espiritualitat, escrit per Raimon Ribera, i que ja es pot descarregar lliurement del nostre web.

Des de punts de vista diferents, els ponents – des del director de la Fundació Marianao, Josep Torrico; fins a la directora de l’Escola Mestre Morera de Ciutat Meridiana, Noemí Rocabert, per posar només dos exemplesvan aportar al llarg de tot el dia la seva visió al voltant de la qüestió del lideratge.

En la presentació del quadern, en Raimon Ribera va reconèixer que per a MEG no era fàcil abordar un tema com aquest: “Us felicito pel coratge d'assumir un projecte no necessàriament còmode, potser plantejador de debats interns, que potser incomoden. Però em sembla molt bé que us hagueu atrevit a tirar-lo endavant”.

A la taula rodona posterior a la presentació, l’Anna Ramis, pedagoga a la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, va explicar: “Tothom ha de ser líder? No. Un bon líder pot tenir bona visió transformadora i capacitat d’influència en la gent. Però necessita estar envoltat de gent que siguin bons gestors, bons comunicadors, etc. Gent que no té fusta de líder però que tenen altres qualitats fantàstiques". L'Anna Ramis explica en aquest article les seves sensacions després de participar a la taula rodona.

Per la seva banda, en Salvador Juncà, excomissari general de MEG, va apuntar: “La qualitat humana és un procés d'establir fites amb un mateix per anar millorant. No és el mateix que ser bona persona”.

La Laia Pineda, sociòloga i cap de projectes a la Fundació Jaume Bofill, va explicar: “Estem construint nous models de lideratge, estem fent proves, però és un moment molt fèrtil”. També va parlar sobre l’activitat a l’agrupament: “Al cau deixem que els nens liderin els projectes? Estem atents a les seves iniciatives? Els deixem ser portaveus? Deixem espai perquè s'equivoquin? Reconeixem bons resultats? Això empodera molt. El lideratge s'ha d'experimentar.

Podeu consultar un recull molt més extens de les reflexions que van sorgir durant la FORA aquí:

 


Comparteix