Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

23.12.2013

El CJB presenta “Tornem a Barcelona” per proposar solucions a la difícil situació que viuen molts joves actualment

El Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) presenta la campanya “Tornem a Barcelona” amb l’objectiu de proposar solucions per fer front a una situació amb més de 40.000 persones menors de 30 anys aturades, una taxa d’atur juvenil (16-25 anys) del 42% i un increment del 50% dels joves barcelonins que viuen a l’estranger.


Amb aquesta campanya, el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) vol donar a conèixer la situació límit que viuen moltes persones joves de la nostra ciutat i els seus entorns, tal i com demostren les realitats següents expressades en xifres:
  • ATUR JUVENIL: Actualment hi ha 41.000 persones menors de 30 anys aturades a Barcelona, amb una taxa d’atur juvenil del 42% entre els 16­24 anys.
  • PRECARIETAT LABORAL: Des de l’inici de la crisi s’han destruït 51.300 llocs de treball ocupats per joves, i el 90% de les noves contractacions fetes el 2012 van ser de caràcter temporal.
  • NO ­-  EMANCIPACIÓ: 3 de cada 4 joves catalans/es menors de 30 anys viuen amb la seva família, i la taxa d’emancipació ha descendit a nivells de fa 10 anys.
  • PREU DELS ESTUDIS: En els darrers sis cursos el preu dels estudis universitaris s’ha encarit entre un 69% i un 291%, i a la Formació Professional s’ha establert una nova taxa de matriculació de 360 euros.
Aquest conjunt de factors provoca que moltes persones joves decideixin marxar de la ciutat i del país per buscar a fora les oportunitats que no troben aquí, amb l’objectiu de desenvolupar un projecte de vida autònom.

Davant d’aquesta situació des del CJB posem en marxa la campanya ‘Tornem a Barcelona” pel retorn del jovent barceloní a l’exili amb un seguit de propostes dirigides a l’ajuntament de Barcelona:
  • Impulsar des de l’Administració local un programa d’Operació Tornada, consistent en un conjunt de polítiques de retorn per fer front a aquesta problemàtica estructural que s’ha vist agreujada amb la crisi.
  • Reforçar els programes d’ocupació dirigits a joves de Barcelona Activa, enfortint la formació ocupacional i creant borses de treball de proximitat, així com fomentar l’emprenedoria social i el cooperativsime.
  • Crear una Renda Garantida d’Emancipació per a joves que eviti fer encara més retrocessos en matèria d’habitatge a partir d’un ajut que permeti afrontar una situació de manca d’ingressos en situació sobrevinguda d’atur sense dret a prestació (com és el cas de la majoria de persones joves que no han cotitzat)
  • Reforçar la Formació Professional, diversificant l’oferta i creant un programa de beques “Estudia a Barcelona” que sufraguin el cost de la matrícula per aquelles persones empadronades a la ciutat segons criteris de progressivitat vinculats a la renda.
  • Realitzar un seguiment estadístic i sociològic de l’exili juvenil, incorporant­-lo per defecte a l’anàlisi sobre l’estat de la joventut de la ciutat, i mantenir el vincle amb les persones emigrades a partir d’un programa específic que vinculi les ofertes laborals existents a les borses de treball amb els perfils de persones a l’exterior que vulguin tornar a Barcelona.
Campanya: Tornem a Barcelona

Campanya de sensibilització de l’exili juvenil del Consell de la Joventut de Barcelona. Distribució de 10.000 postals “fisiques” i “enviament digital” a través de la web de la campanya amb el suport de les xarxes socials de 3 models de postals diferents als i les joves que viuen i treballen a l’estranger, així com signar el manifest que recull les propostes de les entitats i el pròpi Consell de la Joventut de Barcelona.


Comparteix