Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

27.03.2014

Curs d'iniciació a la nivologia i l'ús de raquetes de neu amb l'Associació Balmes Blancs

àmbit de natura, muntanya, formació, ae antoni gaudí, catalunya central

Un moment de la Formació Útil en Muntanya (FUM).
Àmbit de Natura i Associació Balmes Blancs

El passat 8 i 9 de març, en el marc del projecte FUM (Formació Útil en Muntanya), que dinamitza l'Àmbit de Natura, l'AE Antoni Gaudí de la Demarcació de Catalunya Central -un dels agrupaments participants en el projecte- junt amb un membre de l'Àmbit i d'Operació Muntanya de la Catalunya Central, van participar en un Curs d'iniciació a la nivologia i l'ús de raquetes de neu.

La formació va anar dirigida per l'associació Balmes Blancs, que realitza formacions en aquest àmbit i que va enfocar la formació en la preparació de sortides a la neu amb seguretat.

Imatges de la sortida:
 
 


La formació es va desenvolupar durant un cap de setmana al refugi de la vall del Siarb, situat a Llagunes (Pallars Sobirà) i va tenir dues parts.

Una part teòrica, que va tractar els següents temes:
  1. Com dissenyar una excursió a l'hivern
  2. Neu i allaus: conceptes fonamentals i informació disponible
  3. Material de seguretat per les allaus
Una part pràctica, a la zona de les comes de Rubió, que va tractar els següents temes:
  1. Explicació de la tècnica bàsica de progressió amb raquetes
  2. Excursió suau amb raquetes
  3. Pràctiques d'ús del material de seguretat en neu i allaus: cerca amb DVA, pràctiques de sondeig, tècniques i pràctiques de paleig.
  4. Explicacions sobre el terreny del relleu, tipus de neu, com detectar on hi ha acumulacions, terrenys perillosos i terrenys segurs.
La formació va ser molt profitosa, i els caps podran aplicar els coneixements adquirits en les properes exursions del cau a la neu. Esperem en un futur poder repetir l'experiència amb altres caps de MEG i poder realitzar més excursions a la neu i més segures.

Text: Àmbit de Natura

L'associació Balmes Blancs és la protagonista del darrer vídeo del projecte "Joves amb IVA". En aquest vídeo els podreu conèixer una mica més:

 

[JOVES AMB IVA] Balmes Blancs from Joves amb IVA on Vimeo.Comparteix