Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

22.12.2014

Com escollir un sac de dormir?

sac de dormir, motxilla, excursió, campaments, agrupament, cau

Nens i nenes d'excursió amb el cau.

Què cal tenir en compte abans de comprar un sac de dormir per anar d'excursió o de campaments? Segueix aquests consells i aprofita per equipar-te!

Aquests són els elements que cal tenir en compte:
 • Els materials de què està fet un sac de dormir indiquen quines característiques té. Per exemple, si el farciment del sac està fet amb plomissol d’alt gramatge el sac tindrà un millor aïllament calorífic que si està fet amb fibra de polièster, però la fibra de polièster requereix poc manteniment i té una duració més llarga.
   
 • Amb quina temperatura t’has de fixar? Els fabricants de sacs acostumen a informar d’algunes temperatures claus pels seus productes: 
  • Temperatura màxima: la més alta en què una persona de complexió estàndard parcialment destapat no té sensació de calor excessiva i no sua.
  • Temperatura de confort: la més baixa en què una dona de complexió estàndard i un home de complexió petita, estirats sobre l’esquena, no tenen sensació de fred.
  • Temperatura límit: la més baixa en què un home de complexió estàndard en posició encongida no té sensació de fred. 
  • Temperatura extrema: la més baixa en què una dona de complexió estàndard i un home de complexió petita corren el risc de patir hipotèrmia.
    
 • La forma del sac també és important. Així, els que millor aïllen són els de tipus mòmia, ja que dificulten més l’intercanvi entre l’aire exterior del sac i l’interior. Tot i que el cos humà vagi generant calor i l’aire de l’interior del sac s'escalfi, l’entrada d’aire fred exterior pot fer baixar la temperatura i causar una major sensació de fred.
   
 • Algunes característiques del sac poden fer que sigui més adequat per les teves necessitats. El capçal ergonòmic permet adaptar l’obertura del sac a la forma del cos i augmenta la subjecció del sac i l’aïllament. El collaret tèrmic serveix per dificultar el pas de l’aire entre el sac i el coll i així mantenir l’aire interior a més temperatura. Finalment, la bossa de compressió permet reduir el volum que ocupa el sac un cop està guardat cosa que resulta molt útil si disposem de poc espai a la motxilla. 
​Recordeu que a l’hora de transportar el sac en una motxilla, cal que tinguem en compte de posar-lo a la part inferior, a prop del centre de gravetat, per no desequilibrar-lo. Per evitar haver de buidar tota la motxilla per treure el sac pot ser convenient tenir una motxilla que permeti accedir al compartiment interior per dalt i per baix. 
 
Un bon descans és també part de la clau de l’èxit de les sortides i els campaments!

Aquestes recomanacions han estat elaborades per Brownsea, la nostra botiga de material d'escoltisme, campisme i natura. Allà t’assessoraran de quina és la millor opció per allò que necessites. També pots comprar per internet a www.brownsea.net!


Etiquetes

Comparteix