Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

30.03.2015

Com saber quanta estona falta perquè es faci fosc (sense rellotge)

posta de sol, sol, vespre, fosc, muntanya, ombra, kisc, pic, aeig montsantcim

Els Pioners i Caravel·les al KISC, a Kandersteg.
AEiG MontsantCim

Amb aquest senzill truc sabreu quanta estona de llum solar queda per acabar l’activitat, tornar al campament o muntar la tenda abans de quedar-nos a les fosques.

Quan som a la natura és molt important saber quan ens quedarem sense llum solar. Però els dies després que canviïn l’hora és fàcil que ens despistem, perquè es fa fosc més d’hora o més tard del que estem acostumats.

Si estem d’excursió, haurem de tornar al punt de partida abans que es faci fosc; si estem fent una ruta, és recomanable muntar les tendes mentre encara ens hi veiem; i si estem fent una activitat diürna al campament, caldrà acabar-la abans que la manca de llum ens ho impedeixi.

Si no saps a quina hora es farà fosc o no portes rellotge, pots saber quanta estona falta perquè es pongui el sol fent el següent:

1. Aixeca el braç i col·loca la mà paral·lela a l’horitzó, amb els dits estirats i la palma de la mà mirant cap a tu.
2. Col·loca el dit índex just a sota de la posició del sol.
3. Compta quants dits caben entre el sol i la línia de l’horitzó. Cada dit equival a 15 minuts de llum solar. És a dir: si per exemple hi caben 8 dits entre el sol i l’horitzó, encara comptem amb dues hores de llum.Cal tenir en compte que aquest és un mètode orientatiu. Sempre que anem d’excursió és recomanable tenir un frontal o llanterna a mà per si se’ns fa tard i ens sorprèn la posta de sol.


Comparteix