Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

23.07.2015

7 consells per acampar amb pluja

campaments, natura, tenda

AEiG Montpalau

Esteu de campaments i us preocupa que plogui? Seguiu aquests senzills consells per tal que la pluja no interfereixi en els vostres campaments!

Com cada any, prepareu els campaments amb anticipació. Heu de conèixer el terreny on aneu a acampar. Sempre és recomanable visitar el lloc d’acampada abans escollir-lo. Però és difícil saber com serà el clima. Amb aquests consells pràctics el clima no us sorprendrà i gaudireu al màxim dels dies més emocionants del curs!
 
 1. Planifiqueu els campaments:
  Recordeu que la llei estableix algunes normes per la ubicació dels llocs d’acampada. Consulteu informació del lloc on teniu previst acampar, reviseu amb quina freqüència i intensitat plou. Podeu consultar sempre: Prevenció en les activitats d'educació en el lleure.  
   
 2. Penseu bé el lloc exacte on acampareu:
  Cal evitar qualsevol terreny que pugui quedar inundat si de sobte caigués una pluja forta. Penseu que a la muntanya, qualsevol rierol, per petit o sec que estigui, pot transformar-se en un gran torrent en cas de tempesta. Una zona de sorra al costat d’una riera és senyal de què periòdicament aquell terreny es troba inundat i no seria un bon lloc per acampar. Per això us recomanem que eviteu muntar les tendes en un terra irregular, al llit d'un riu sec, a terrenys inclinats o terra tova.
   
 3. Feu un plànol del terreny:
  Us convé fer un mapa de com és el lloc i dibuixar on anirà cada tenda, on posareu la cuina, el menjador, el "racó del silenci", etc. En aquest plànol cal assenyalar on queda el nord (així sabreu on hi haurà sol i ombra en cada moment) i quins seran els camins d'evacuació.
   
 4. Porteu les tendes de campanya adequades:
  A Catalunya són molt freqüents els ruixats d'estiu. Per això us recomanem portar sempre tendes impermeables i en bon estat. Quan plogui, no us recolzeu a les parets de la tenda, ni poseu cap objecte que pugui fer pressió. En cas contrari, l’aigua podria acumular-se al voltant i acabar filtrant-se per les parets de la tenda.
   
 5. Muntar el campament mentre plou:
  Feu servir el tendal per col·locar-vos a sota i muntar la vostra tenda. Així evitareu que es mulli. Podeu col·locar-lo sobre la tenda de campanya lligat als arbres.
   
 6. Utilitzeu un tendal/lona extra:
  Amb una lona podeu crear un espai a l’exterior de la tenda. Així en cas de pluja podreu cuinar o estar més còmodes, sense la necessitat d’estar en tot moment dintre de la tenda. Sobretot recordeu tensar-lo i que tingui inclinació per tal que l'aigua no quedi acumulada a la part superior i acabi cedint.
   
 7. Si us sorprèn una tempesta:
 • No us deixeu portar pel pànic.
 • Quedeu-vos en grup.
 • No correu: atrauríeu els llamps cap a vosaltres.
 • No us poseu a sota d’arbres, roques, a l’interior de coves o entrants de petites dimensions.
 • No us atureu en carenes ni pics.
 • No us col·loqueu a peu de fissures.
 • Despreneu-vos de tot el material metàl·lic.
 • Seieu a sobre de la motxilla si us trobeu en un planell.
 • Si cauen llamps a prop, no us quedeu drets, ajupiu-vos.
 • Podeu estar a l’interior de coves grans que estiguin seques.
Alguns dels moments més intensos dels campaments els experimentareu amb una tempesta. Pot ser una aventura més! I quan plou hi ha menys insectes!

Per fer aquesta notícia ens hem inspirat en: Jouscout: ubicació dels llocs d’acampada


Comparteix