Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

23.11.2015

El discurs del president Lluís Companys als escoltes

lluís companys, història, generalitat, discurs, escoltisme

El president Lluís Companys.

Recordem el discurs del president de la Generalitat Lluís Companys els escoltes l'any 1937, on va agrair el compromís del Moviment amb el país.

El 24 de gener de 1937, en un acte celebrat al Palau de la Generalitat, el president de la Generalitat, Lluís Companys, va rebre una representació del moviment escolta català, resultant de la unió dels Minyons de Muntanya i els Boy-Scouts de Catalunya. Com a representants del moviment van assistir-hi el comissari nacional Pinyol i el cap escolta Josep Maria Batista i Roca. Després d’un parlament de Pinyol, Batista i Roca va lliurar un document on es recalca que una de les característiques més rellevants del moviment escolta és el seu amor per Catalunya, i a continuació Companys va fer un discurs.

  
“He rebut, amb gran complaença, la visita dels minyons de muntanya i dels scouts, i ha sigut per a mi una satisfacció el poder-los passar revista. Hem de procurar continuar protegint l’obra social i nacional que realitzen aquestes institucions, i per la meva banda rebo, amb viu interès de complaure, les peticions que acaben de fer-me amb el document que s’ha llegit.
 
Els qui han parlat ens han portat el record de com han estat sempre aquestes institucions fidels als dictats de la voluntat de Catalunya. Han recordat també com, procedents de diferents ideologies, es trobaven junts sempre amb aquest acatament i aquesta fidelitat, tenint per lema primordial el de servir els interessos nacionals de la nostra terra. Jo ho he recordat perquè em parlava un amic, en Batista i Roca, que ha compartit amb mi l’empresonament de l’Uruguay*. Heu recordat també com avui al front, en diferents llocs i diferents fronts de terres ibèriques, aneu prestant amb el vostre concurs, potser més eficient del que exteriorment sembla, a l’obra de la guerra, que els facciosos del feixisme ens han obligat a sostindre.
 
Jo no necessito alentar amb vosaltres el sentiment de Catalunya, passi lo que passi, vinguin els vents des d’on vinguin, Catalunya és sempre la mateixa, és joventut que vol dir una gran fortalesa, que vol dir una gran empenta renovadora, que vol dir una gran inquietud progressiva i que vol dir, ademés, un sentit constructiu i capacitat. Passi lo que passi, vinguin els vents d’on vinguin, vosaltres heu de ser els que propagueu per tot arreu d’una manera especialíssima el sentiment d’amor a la nostra terra i de que baix el nom de la nostra terra, Catalunya, pàtria estimada, se resoldran totes les dificultats i arribarem a tots els llocs. Somiadors fins a l’infinit, ambiciosos en les més grans ambicions, protectors i lluitadors de les grans transformacions socials i econòmiques, portarem sobre tota aquesta empenta el segell de la capacitat i de l’energia de la nostra terra estimada, el nostre nom, per tant, és un, la consigna que jo vaig domar: Catalunya! Visca Catalunya!”

* El vaixell on van ser tancats Companys i els seus consellers arran dels fets del 6 d’octubre de 1934.

El discurs es pot llegir al número d'aquest mes de novembre de la revista Caliu, el butlletí dels Antics Escoltes i Guies de la Fundació Josep Sans, en un text extret del CD amb discursos del president Companys publicat per la revista Sàpiens. El discurs forma part també d'una sèrie de reportatges de Catalunya Ràdio, elaborats el 1990 coincidint amb el 50è aniversari de l'afusellament del president Companys i recuperats el passat 15 d'octubre del 2015, coincidint amb el 75è aniversari.


Comparteix