Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

20.12.2015

Consells per acampar amb fred

aeig sant ferran, excursió, bosc, caminar, cill, fred, camisa


AEiG Sant Ferran

L'hivern ens atrau perquè trobem paisatges diferents als que estem acostumats, el fred es presenta com una novetat o fins i tot un repte pels infants i la neu ens resulta divertida. Però atenció; si voleu acampar amb fred, cal que tingueu presents algunes consideracions.

Planifiqueu bé la sortida

Consulteu els mapes i informeu-vos de la previsió meteorològica de la zona on aneu d'excursió i, si aneu a alta muntanya, del risc d'allaus que hi ha.

Conegueu quantes hores de sol us queden

A l'hivern les hores de sol disminueixen i és tan important començar ben aviat l'excursió, com saber quantes hores de sol queden abans no caigui la nit i ens trobem sense tenir el campament preparat.

Si mai us trobeu sense rellotge a la muntanya i voleu saber quanta estona de claror us queda, podeu fer servir la següent tècnica: col·loqueu la ma entre el sol i l'horitzó i compteu quants dits hi ha; cada dit és un quart d'hora.
Per exemple si entre l'horitzó i el sol només hi ha dos dits, significa que falta mitja hora i si n'hi ha quatre faltaria una hora.

Cal tenir en compte un parell de coses:
- heu de fer servir tots els dits excepte el polze
- heu de tenir el braç allargat, si no és així els resultats poden variar

Prepareu bé la tenda per dormir

Planteu bé la tenda: quan tingueu localitzat l'espai per acampar podeu mirar de posar fulles seques (sense pedres ni branques) just a sota del lloc on plantareu la tenda; us donarà comoditat i calidesa i a més us mantindrà secs en climes humits. No oblideu de clavar bé les piquetes!

Aïlleu el sac del terra de la tenda: feu servir un aïllant o màrfega, d'aquesta manera evitareu el contacte directe amb el terra i afavorireu la retenció de la calor. Es calcula que l'ús d'aïllants pot ajudar a estar fins a 4ºC més calents.

Prepareu bé el sac: en el moment de treure'l de la bossa estireu-lo bé i sacsegeu-lo una mica per tal d'afavorir que les fibres sintètiques o les plomes augmentin de volum.

Abans de posar-vos dins del sac: si esteu acampant en un lloc fred, el millor serà que us poseu dins del sac quan tingueu el cos calent, així afavorireu la retenció de la calor i dormireu més calentons. Un bon consell és prendre alguna cosa calenta abans d'anar a dormir, fer una mica d'exercici i treure's la roba mullada.

Durant la nit

Un cop dins del sac: assegureu-vos d'ajustar les cordes del sac per evitar que la calor s'escapi. Les zones més sensibles al fred són els peus, el cap i l'esquena, així que un gorro i roba adequada poden ser una gran ajuda.

La tècnica del «peu d'elefant»: si teniu molt fred a les cames podeu fer servir la tècnica del «peu d'elefant». Consisteix en posar les cames i el sac de dormir a dins de la motxilla buida i d'aquesta manera es conserva millor la calor.

Feu servir la manta tèrmica si no teniu sac o el teniu mullat: algunes mantes tèrmiques reflexen fins al 80% de la nostra calor corporal i ens poden ajudar a entrar en calor. És important que la part platejada estigui dirigida cap al cos per poder retenir i reflexar la calor corporal. Cobriu-vos tot el cos amb la manta tèrmica i el cap amb un gorro ja que pel cap es perd molta calor.

Aigua calenta: si el fred és molt intens, podeu escalfar aigua, col·locar-la dins d'ampolles de plàstic i passar-vos les ampolles de plàstic per les extremitats. Vigileu que l'aigua calenta no fongui l'ampolla de plàstic!
 
I si sou molt fredolics...

Us queda l'opció de fer servir aquest sac tan curiós que evitarà que passeu fred ja que s'adapta completament al cos i us permet posar-vos de peu, caminar i fins i tot agafar coses amb les mans sense haver de sortir del sac


Contingut publicat originalment al web de Campaments i Més, la nostra xarxa de terrenys d'acampada.
 


Etiquetes

Comparteix