Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

08.01.2016

75 anys de la mort de Baden Powell: per què va voler ser enterrat a Kenya?

baden powell, kenya, nyeri

Nyeri, lloc on està enterrat Baden Powell.
Scout.org

El fundador del moviment escolta va morir el 8 de gener de 1941 i està enterrat a Nyeri, al Cementiri de Sant Pere del Parc Natural Wajee, juntament amb les cendres de la seva dona, Olave Baden Powell.

Kenya va declarar la tomba monument nacional. La seva làpida té un cercle amb un punt al mig, que significa "tornar a casa". Però, per què està enterrat allà?Ho descobrim en aquest text adaptat del web de l'Organització Mundial del Moviment Escolta (WOSM):

 
A uns 100 quilòmetres de distància de l'oficina regional de l'Àfrica del Moviment Scout Mundial, a Nairobi, es troba Paxtu, l'última residència del fundador del Moviment Escolta, Lord Baden Powell. Cap al capvespre de la seva vida plena, el Cap Scout del Món havia decidit retirar-se als peus de la Muntanya Kenya, a la zona de la Serra Regió Central, a Nyeri.
 
El seu ex secretari privat durant la Gran Guerra, Eric Walker, havia construït allà l'Outspan Hotel, que encara existeix avui en dia i té capacitat per als clients més afortunats des del començament de la dècada de 1920. Lord Baden-Powell hi havia fet una primera visita el 1927, durant un viatge per examinar de nou Rhodèsia del Sud (actual Zimbabwe), i va ser seduït pel clima suau dels alts altiplans, a l'est de les Muntanyes Aberdare, i l'esplèndid paisatge dels vessants dels cims més alts de Kenya, que fins ara segueixen sent una atracció per als excursionistes.
 
En el moment d'aquesta primera estada, gràcies al seu amfitrió, BP vam passar una nit a Tree Tops, una casa construïda amb arbres que formaven un dosser prop d'un pou d'aigua on tots els animals de la zona es reunien a la nit, un espectacle que va encantar a BP. La història diu que " és en aquest arbre que Elisabeth es va fer Isabel II, reina d'Anglaterra", quan es va assabentar allà, durant una visita a Kenya, de la mort del seu pare Georges VI en 1952.
 
Al seu retorn a Anglaterra, en la seva propietat 'Pax Hill', Baden-Powell, preocupat per l'evolució de la situació política a Europa, i fent atenció a la iniciativa de la seva dona, la senyora Olave, va començar a preparar el seu viatge al que es convertiria en el seu últim país, Kenya, amb intencions declarades de passar els seus últims dies allà.
 
El seu amic Eric Walker li va fer construir un bungalou especial al mateix lloc que el seu hotel. Aquesta casa de camp (Paxtu) encara existeix avui en dia i és visitada per turistes i exploradors de tot el món. És una casa modesta (una sala d'estar amb grans finestrals, dos dormitoris i dos banys petits), el jardí que l'envolta té xicrandes (arbres africans amb flors de color blau), la terrassa ofereix una vista esplèndida de les muntanyes i tot el conjunt confirma la preferència de Lord Baden-Powell per a la vida a l'exterior.
 
És en aquesta seva casa "africana" on va morir pacíficament el matí del 8 de gener de 1941. D'acord amb el desig de Lady Olave, i la seva pròpia predilecció, va ser enterrat al cementiri de Nyeri, on les seves restes descansen fins ara, i no a l'Abadia de Westminster, al Panteó Britànic, on el degà havia reservat un lloc per a ell.
 
Avui en dia, Paxtu s'ha transformat en un museu i alberga diversos objectes que són d'interès per al Moviment Escolta, especialment innombrables missatges escrits dels escoltes que visiten el lloc. El Llibre d'Or conté un missatge d'un explorador nord-americà que va visitar Paxtu uns dies després del tràgic atac amb bomba de Nairobi a l'agost de 1998, en què el primer voluntari de primers auxilis que va arribar a l'escena va ser un jove escolta kenyà.
Més informació a Zona Scout.
 


Notícies relacionades

Comparteix