Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

07.01.2016

Escoltes de Figueres i joves sahrauís treballen conjuntament per l'educació en el lleure durant 12 dies

junts pel lleure, aeig sant pere, truc, sahara,

Els joves catalans que han viatjat al Sàhara.

Els trucaires de l’AEiG Sant Pere han viatjat al campament de refugiats sahrauís de Smara en el marc del projecte "Junts pel lleure", que vol compartir recursos sobre lleure perquè els joves d'allà puguin organitzar les seves pròpies activitats.

Un grup de 10 joves de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres (Demarcació de Girona) acaba de tornar després de passar 12 dies als campaments de refugiats sahrauís d’Smara. La iniciativa forma part del projecte ‘Junts pel lleure’, que vol potenciar l’intercanvi cultural, lúdic i social entre els campaments de refugiats sahrauís d’Smara i l’agrupament. 

Durant el viatge han intercanviat experiències i eines de treball relacionades amb el lleure i el monitoratge amb joves de la Brigada el Janga. Aquest grup està format per voluntaris, el 80% del qual són dones, i té com a objectiu ajudar al poble sahrauí en les difícils condicions de refugi mitjançant activitats docents, recreatives i culturals, destinades sobretot a infants i joves. L’Agrupament Sant Pere també ha tingut la oportunitat de conèixer els Scouts del Sàhara Occidental i compartir amb ells la visió de l’escoltisme i el guiatge d’ambdós països.

L’objectiu final ha estat el de dotar de nous recursos als joves del campament perquè, sumats als que ja tenen, puguin organitzar les seves pròpies activitats de lleure. Durant els 12 dies que ha durat el projecte al campament s’han fet ponències i xerrades de formació i diverses jornades de lleure amb nens i nenes de 5 a 14 anys amb jocs, dinàmiques i activitats relacionades amb el lleure i l’educació no formal.
 
Un altre dels objectius és, una vegada a Catalunya, difondre el projecte dut a terme a Smara i alhora sensibilitzar la població catalana sobre la situació i el conflicte polític del poble sahrauí. Això es farà a través de xerrades i ponències i també del documental que s’ha enregistrat al llarg dels 12 dies que ha durat el projecte als campaments.
 
‘Junts pel lleure’ l’impulsa el grup de Truc 2 de l’agrupament, format per 8 nois i noies d’entre 19 i 20 anys i 3 adults voluntaris. Entre els joves del grup hi ha en Hali, originari del campament d’Smara, que ha despertat l’interès del grup per la realitat dels campaments sahrauís.
 
El projecte és una iniciativa de l’Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres, que forma part de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Figueres i La Cate de Figueres i la col·laboració de NoPospo Serveis Audiovisuals.

‘Junts pel lleure’ va rebre el passat mes de desembre el segon premi "Premi Jove, proposa!" de la Federació d'Ateneus de Catalunya.

Més informació a la nota de premsa sobre el projecte.


Comparteix