Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

15.04.2016

Reflexionar sobre el consum de roses per Sant Jordi


AEiG Sant Sadurní

Per la diada de Sant Jordi la rosa pren un protagonisme extraordinari. Regalar una rosa és una tradició molt bonica però malauradament a Catalunya ha esdevingut una problemàtica real de consum que cal transformar.

Tal és el consum roses per la diada que el 80% d’elles són importades de països llunyans per a poder donar resposta a la forta demanda per Sant Jordi. Però, ens hem plantejat alguna vegada quins impactes ambientals, econòmics i socials que hi ha rere aquesta tradició? Concretament d'on vénen i en quines condicions s’aconsegueixen les roses?

Cada vegada comprem més roses cultivades a països tan llunyans com Colòmbia, Bolívia, Kenya, Tanzània o Zimbabwe, on tenen unes condicions de treball i conreu denunciades que generen tant vulneracions de drets humans i com problemes ambientals.

El roser és una planta que es cultiva bé a la nostra terra, però resulta evident que davant de tal demanda puntual el monocultiu de roses per Sant Jordi és dels més forçats possible i inabastable per als productors catalans.

Davant d'això, nosaltres què hi podem fer?
  • Les flors no són un producte de primera necessitat. Reduir la demanda és un primer i necessari pas per permetre la reestructuració a les zones productores, i per evitar explotacions i formes de comercialització insostenibles.
  • Moltes vegades comprem flors per regalar-les; pensem en el paper que tindran. En una habitació inundada de rams difícilment se'n gaudeix cap. Potser una flor artificial feta a mà, amb dedicació, pot ser un obsequi més apreciat.
  • Per Sant Jordi, no acceptem les roses que ens regalen cada cop més comerços. No regalem roses a tort i a dret, recuperem l'esperit genuí de la tradició.
  • Evitem les flors quilomètriques. A Catalunya i a l'Estat espanyol la majoria de flors són de producció local, però cada cop se n'importen més. Demanem al florista on s'han cultivat les flors que ens ofereix, contemplem la possibilitat de renunciar a la compra si no obtenim resposta o si l'origen no ens sembla adequat. Així divulguem la voluntat de no donar suport a cegues a realitats que desconeixem, i contribuïm a una societat més conscient de si mateixa.
  • Si n’hem de vendre, comprem-les a productors locals: https://rosessenseespines.wordpress.com/alternatives/
  • Potser podem agafar les roses directament d'un roser. En podríem plantar un? O coneixem algú que en tingui? I el mateix amb qualsevol flor, és clar...

Informacions extretes del web Opcions.org i de la Campanya #RosesSenseEspines


Comparteix