Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

19.04.2016

Reciclem cultura per a una transformació social


AEiG Jaume Ortiz

Podem transformar una tradició tan bonica com regalar llibres per Sant Jordi en una tradició sostenible? Us deixem algunes propostes!


Durant la diada de Sant Jordi de l’any passat es van vendre 1.530.000 llibres, la qual cosa va significar un 4% més d'exemplars que l'any 2014, segons el Gremi d'Editors de Catalunya.

Aquestes xifres indiquen l’arrelament d’aquesta tradició tan bonica que tenim de regalar-nos llibres i fomentar així la cultura. No obstant, podem buscar alternatives al consum tradicional que resulten més sostenibles i que fomenten alhora un consum més responsable.

Us deixem algunes propostes per a adquirir o donar llibres:

Regalar llibres antics. Aquesta opció aporta a més el component emocional de regalar un llibre que hem llegit i que ha significat alguna cosa per a nosaltres. Posar-hi una dedicatòria pot ser el detall per rematar un regal perfecte.

L’intercanvi. Podem dur a terme a l’agrupament un mercat d’intercanvi on donarem llibres vells a canvi de nous. D’aquesta manera fomentarem la lectura entre els infants, joves i familiars sense recórrer a la compra de llibres.

Comprar llibres en establiments amb vocació transformadora i comunitària. Podem fer les compres a diferents llibreries responsables que promouen el pensament crític i l’activisme cultural.

Col·laborar en campanyes transformadores de reciclatge de llibres com per exemple:
  • Idea! és una campanya de la Escola de Pensament Crític per a la creació d’un fons públic de materials sobre pensament crític, moviments socials i immigració. Aquesta campanya pretén reunir 1.000 volums o materials d’aquest tipus gràcies a donacions de persones. Els materials seran donats a la Biblioteca de la Zona Nord, que els inclourà en el seu catàleg i els posarà a disposició de la ciutadania. A llarg termini, s’aspira a reunir tal quantitat de volums que faci necessària la especialització d’una Biblioteca Pública sobre aquest tema.
  • Recicla Cultura és una iniciativa de la Fundació Servei Solidari que fomenta la donació de llibres usats per tal d’ampliar el ventall bibliogràfic que posa a disposició en els seus cursos d’acollida sociolingüística per a persones nouvingudes i d’alfabetització. L’objectiu és promoure el coneixement i l’ús de la llengua, ja que és el primer pas per a una inclusió social real i efectiva on cada persona pugui ser plenament autònoma i alhora pugui desenvolupar una ciutadania activa.


Comparteix