Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

22.04.2016

Plantem "Arbres per la Terra"

Trucada 2014
Demarcació de Girona

Aquest any, per celebrar el Dia de la Terra us animem a fer servei ambiental. Plantar arbres ajuda a combatre el canvi climàtic, a respirar aire net i assolir la sostenibilitat econòmica i ambiental a llarg termini tot proporcionant aliments, energia i ingressos. Ens comprometem des dels agrupaments?

Avui dia 22 d’abril és el Dia de la Terra, un dia commemorat a tot el planeta, i aquest any duu el lema «Arbres per la Terra». I és que durant els propers cinc anys, amb la mirada posada en 50è aniversari del Dia de la Terra, es planteja un objectiu ambiciós: plantar 7.800.000 arbres a nivell mundial.

Per què els arbres?
 • Els arbres ajuden a combatre el canvi climàtic: absorbeixen l'excés de CO2 i perjudicial de la nostra atmosfera. De fet, en un sol any, 1 km2 d'arbres madurs absorbeix la mateixa quantitat de CO2 que produeix la conducció de 10.450 kilòmetres en cotxe.
 • Els arbres ens ajuden a respirar aire net: absorbeixen les olors i gasos contaminants (òxids de nitrogen, amoníac, diòxid de sofre i ozó) i partícules de l'aire atrapant-les en les seves fulles i l'escorça.
 • Els arbres ajuden a les comunitats: les ajuden a assolir la sostenibilitat econòmica i ambiental a llarg termini tot proporcionant-los aliments, energia i ingressos.

Volem col·laborar plantant arbres? Fem-ho amb criteri.
No totes les plantacions són adequades, i fins i tot hi ha ocasions en les que són més recomanables altres actuacions abans d’una plantació. Per fer una repoblació forestal correcta cal seguir uns criteris, com ara els que podem trobar en aquests enllaços:
Plantar arbres col·laborant amb entitats
El més recomanable és, de fet, oferir la nostra col·laboració a alguna entitat o administració que organitzi habitualment replantacions, dins de projectes ben pensats i de llarga durada, amb la qual cosa garantirem la feina ben feta i el manteniment i garantia de futur dels arbres plantats. Us deixem alguns exemples:
 • Projecte Rius. Els seus grups de voluntaris fan, per tota Catalunya, inspeccions de rius i sovint també adopcions de rius, que a vegades impliquen reforestacions de boscos de ribera.
 • Fes reviure el Ripoll. Projecte impulsat per l'ADENC que consisteix en la recuperació de la vegetació de ribera del riu Ripoll al pas de Sabadell, de la fauna autòctona i de l'ecosistema fluvial, a través de la implicació i la participació ciutadana amb accions com, per exemple, plantacions d’arbres.
 • Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals. Coordinats per la Diputació de Barcelona, contribueixen a la gestió i manteniment dels parcs amb accions puntuals i diverses, com ara replantacions.
 • Projecte Boscos de Muntanya. Associació que vol preservar i millorar els boscos i paisatges tradicionals de muntanya als Pirineus catalans, mitjançant l’organització d’estades de voluntariat per a adults.
 • Xarxa de Voluntariat del Parc Natural de l’Alt Pirineu. El Parc Natural coordina la participació de voluntaris/es en el seguiment d’espècies i hàbitats prioritaris i/o amenaçats, com també en actuacions puntuals: plantades de fruiters, recollida de brossa, etc
 • Voluntariat al Baix Gaià. L’Associació Mediambiental La Sínia organitza activitats en col·laboració amb altres associacions que tenen voluntaris/es i que busquen activitats per realitzar, com per exemple la plantació d’arbres de ribera a la vora del riu Gaià.
 • Grup d’Acció Forestal. Aquest grup de DEPANA realitza, entre d’altres tasques, plantacions a zones dures i amb perill d'erosió, on la supervivència dels petits arbres és prou difícil, per tal d’accelerar el canvi de matollar a bosc amb arbres capaços de suportar un incendi ocasional. Gestionen el viver de Can Turull (barri del Coll, Barcelona) per fer créixer les llavors dels arbres que plantaran.
 • Acciónatura. Aquesta entitat organitza jornades de voluntariat a l'estany de Sils (Girona) per a la reforestació de l’espai, el manteniment de les plantacions (neteja, desbrossament, reg i reposició de marres), per a la sensibilització ciutadana, etc.
Us animeu a fer servei per defensa i preservació de la Terra?


Comparteix