Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

03.05.2016

Som el què mengem... també durant els campaments!

AEiG Montpalau

L'alimentació ens acompanya al llarg de la vida i ens cobreix les necessitats nutricionals i energètiques del nostre cos. Per aquest motiu, és important pensar què menjarem, com ho cuinarem i com participaran els infants durant els campaments.


Pensem el menú!

El més important és una bona planificació per tant, durant la preparació dels campaments hem de pensar també un menú equilibrat i atractiu segons les edats dels infants. No ens podem oblidar tampoc del lloc on anirem a comprar els aliments. És interessant donar prioritat al comerç local amb productes ecològics i de la zona. Si hem de comprar aliments no autòctons podem escollir els de comerç just.

Consells útils:
  • Repartir els àpats al llarg del dia, entre 5 i 6 vegades.
  • L'esmorzar és el que ens posa en marxa, per tant ha de ser energètic i nutritiu.
  • Els àpats han de ser variats quant a aliments i presentació.
  • Hem de potenciar el consum de fruita fresca, verdures, hortalisses, llegums, làctics, peix, pa i oli d'oliva.
  • Cal que l'aigua sigui la beguda que ens acompanyi durant els àpats i la resta de dia.
  • Cal reduir les llaminadures, begudes refrescants i brioixeria.
Per pensar un bon menú és important tenir en ment la piràmide dels aliments:Què hi ha d'haver en cada àpat?

En un esmorzar complet no hi poden faltar els làctics com la llet, el formatge i el iogurt; els hidrats de carboni com el pa, les torrades o les galetes i fruita que intentarem que sigui fresca i de temporada.

El dinar és l’àpat més important del dia quant a quantitat i varietat d’aliments. És recomanable que el componguin entre quatre i sis grups d’aliments (farinacis, verdures, fruites, olis, càrnics i làctics), utilitzant tècniques culinàries ben variades. Les quantitats de les racions servides, igual que en la resta d’àpats, han d’anar d’acord amb les necessitats pròpies de l’edat, i han de respectar la sensació de gana expressada.

Per berenar es poden oferir diferents tipus d’aliments; els més recomanables són els cereals i derivats, els làctics i/o la fruita. També és aconsellable complementar-ho amb aliments líquids (sucs de fruita, llet, aigua...).

En el sopar hi han de ser presents els mateixos grups bàsics d’aliments que en el dinar amb menys aportació energètica i preparacions de més fàcil digestió. Si estem en un lloc on fa fred podem aprofitar per menjar aliments ben calents per entrar en calor.

També hem tenir en compte les necessitats alimentàries especials de cada infant. Les intoleràncies, les al·lèrgies i fins i tot els aspectes culturals i religiosos no es poden passar per alt. Si tenim dubtes de què poden menjar la millor opció és treballar els menús amb els familiars per intentar que siguin el més similars possible als de la resta de grup i que alhora no comporti cap risc per a la salut de l'infant.

I a on cuinarem?

Per poder cuinar còmodament hem d'anar a visitar l'espai prèviament i decidir què necessitem: muntarem al terreny d'acampada una carpa per instal·lar la cuina a dins? Tenim cuina i disposem de tots els estris necessaris?

És molt important que les persones responsables de la intendència puguin col·laborar en l'organització de la cuina, els menús i la compra. També poden aportar idees per fer participar als infants. D'aquesta manera tot estarà molt més coordinat!

A l'hora de cuinar és important seguir unes mesures preestablertes de seguretat i higiene: com conservarem i manipularem els aliments? Disposem del permís de foc? Quin protocol de seguretat seguirem en el moment de cuinar?

Treballem els hàbits saludables!

A través dels àpats podem treballar molts aspectes educatius del desenvolupament dels infants. Durant els campaments és un bon moment per introduir nous aliments i formes de cuinar-los; d'aquesta manera contribuirem a educar el paladar al plaer de menjar.

Podem realitzar activitats per identificar els aliments i la seva procedència, així com la gastronomia autòctona i d'altres zones, èpoques, etc. També cal afavorir les relacions socials durant els àpats, segur que ens ajudarà a trencar rols preestablerts dins del grup.

Finalment, un dels punts que no ens podem oblidar són els hàbits d'higiene que han de seguir els infants: rentar-se correctament les mans abans i després de cada àpat i rentar-se les dents després de cada menjada.

Posem-ho en pràctica!

Triar, comprar i cuinar els aliments és divertit! Cal que els infants participin de l'alimentació durant els campaments. Per molt petits que siguin sempre poden participar en tasques adaptades a la seva edat. Pensar alguna part del menú, comprar a la botiga del poble més proper, preparar una amanida o fins i tot cuinar tot un àpat els ajudarà a valorar més el menjar.

Recursos addicionals:
Notícia publicada originalment al web de Campaments i Més.


Comparteix