Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

08.06.2016

Lideratge a les nostres mans (Recursos)


AEiG Itaca

Què és el bon lideratge? En la societat actual, marcada per una profunda crisi econòmica i de valors, es fa necessària la presència de persones amb capacitat de visionar i crear nous escenaris de futur que il·lusionin i mobilitzin individus i col·lectius. El model de bon lideratge que volem impulsar des de l’escoltisme i el guiatge és un lideratge fonamentat en la qualitat humana i que requereix una sensibilitat conscient i una espiritualitat profunda. MÈTODE

El mètode escolta i guia és la nostra principal eina per educar en el lideratge i la transformació social. Aquest mètode educatiu pretén que cada noi i cada noia esdevingui el màxim protagonista del seu propi creixement i de les accions que treballa en equip, amb la finalitat de formar-los com a persones solidàries i compromeses amb la societat que els envolta.

FORMACIONS
  • FORA (Formació per a Responsables Associatius): Acompanyar, fer créixer i avançar en les competències directives i estratègiques de les persones voluntàries que han assumit tasques generals de l’entitat, i en conseqüència que el resultat de les seves accions siguin transformadores; és la tasca principal de la proposta formativa de la FORA. 
  • Taller de lideratge i coherència interna: Liderar és escoltar, valorar, decidir, acompanyar, moure, aixecar, resistir, generar confiança. És marcar un camí, una direcció. En el taller es proposa un treball metodològic basat en una sèrie programada d’exercicis que arrenca descobrint els valors propis del participant per, a partir d’aquí, descobrir la pròpia missió i donar-li força mitjançant una potent i evocadora visualització.

MONTSERRAT INTERNATIONAL SCOUT CENTRE (MISC)


Si vols un espai per obrir els ulls a la vida, una oportunitat per valorar les arrels, assaborir l’avui i elaborar un projecte de vida ferm, i un regal personal per revisar i projectar la teva trajectòria vital, vine al MISC.


PUBLICACIONS
 
       
Codi Obert 
(Miquel Àngel Essomba i Gelabert, MEG, 2008) 
En aquesta publicació podeu trobar el Mètode per a nois i noies de 6 a 17 anys.
        Mètode de Truc 
(Jordi Feu i Gelis, MEG, 2012) 
Proposta pedagògica per a joves escoltes i guies
           
       
Bon Lideratge, qualitat humana i espiritualitat 
(Raimon Ribera, MEG, 2013)
Els escoltes i les guies tenim una missió molt clara: deixar el món millor de com l’hem trobat. Qualitat humana, sensibilitat i espiritualitat són les tres coses que ens permetran dur a terme un lideratge bo i ple de sentit per tal d’aconseguir-ho.
        Lloc bo 
(Raimon Ribera, MEG, 1996)  
El Lloc bo ens dibuixa un camí de creixement que ens porta a descobrir el lloc sagrat que viu en cadascú de nosaltres. 
           
       
Nous lideratges en moments de canvi
(VVAA, Fundació Jaume Bofill, 2014)
Quins són els àmbits, formals o no formals, en els quals els joves adquireixen aprenentatges, habilitats i valors que els fan subjectes crítics i compromesos amb la realitat social que els envolta?
        El poliedre del lideratge
(A. Castiñeira, i  J. M. Lozano, Ed. Barcino, 2012)
Es repassen tots els elements del lideratge i s’aprofundeix en la vinculació del bon lideratge amb la qualitat humana i els valors, així com en la manera d’afrontar la formació dels líders. 


VÍDEOS
 
       
Què és el bon lideratge?  
Quin és el lideratge que cal impulsar des de l'escoltisme i el guiatge? En el context social que vivim, quins nous models de lideratge emergeixen? Són algunes de les preguntes que es van plantejar al Seminari d'Hivern de la Formació per a Responsables Associatius (FORA) i a la presentació del nou quadern "Bon lideratge, qualitat humana i espiritualitat", escrit per Raimon Ribera.
         
El bon lideratge, segons Raimon Ribera 
Raimon Ribera, professor d'ESADE i autor del quadern "Bon lideratge, qualitat humana i espiritualitat", explica com entén el lideratge. Entrevista realitzada en el marc del Seminari d'Hivern de la Formació per a Responsables Associatius (FORA) i la presentació del quadern, el passat 14 de desembre a Sant Cugat del Vallès. 
           
       
El bon lideratge, segons Laia Pineda 
Laia Pineda, cap de projectes a la Fundació Jaume Bofill, explica com entén el lideratge. Entrevista realitzada en el marc del Seminari d'Hivern de la Formació per a Responsables Associatius (FORA) i la presentació del quadern "Bon lideratge, qualitat humana i espiritualitat", de Raimon Ribera, el passat 14 de desembre a Sant Cugat del Vallès.
       
Lideratge personal, organitzacional i social (FORA d’hivern 2014) 
Què és el lideratge? Com l'entenem a l'escoltisme i el guiatge? Què es pot aprendre a la FORA? Ho preguntem a participants, ponents i organitzadors del Seminari d'Hivern de la Formació per a Responsables Associatius (FORA), que va tenir lloc el 13 de desembre de 2014 a Sant Cugat.
           
         
ORDIT, programa de lideratge 
i transformació social 
  

Vídeo presentació del programa de lideratge i transformació social ORDIT de la Fundació Jaume Bofill.

 
         

Font: El Correu 95, secció recursos pàg. 14. Estiu 2016


Comparteix