Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

04.06.2016

De campaments, no t'arrisquis!


AEiG Montpalau

Sovint, durant els campaments d’estiu ens trobem amb situacions que es repeteixen i que provoquen malestar o fins i tot problemes de salut entre els infants i joves. Amb aquest recull de casos proposem algunes mesures de prevenció senzilles que ens evitaran haver de posar en pràctica tècniques de primers auxilis.

ONADES I COPS DE CALOR

Durant els mesos d’estiu és habitual que hi hagi dies amb calor molt intensa, si es dóna el cas cal que siguem molt curosos amb la beguda i l’alimentació i mirem de protegir-nos del sol i la calor.

Beurem tanta aigua i sucs com puguem, fins i tot sense tenir set; no prendrem begudes alcohòliques i evitarem el menjar calent i de moltes calories.

Procurarem estar a les zones més ombrívoles, fresques i ventilades del campament. També cal que evitem el sol directe, descansar a una ombra en les hores de més insolació, limitar l’activitat física en les hores de més calor  i procurar començar les excursions ben d’hora, utilitzant roba lleugera de colors clars i ampla, caminant per les ombres i, si podem, mullant-nos de tant en tant la cara i la roba.

CREMADES PEL SOL

A les hores de més sol i després del bany, fem servir crema fotoprotectora d’índex 30, com a mínim. Posar-nos un barret al cap, unes ulleres de sol i no anar amb el tors nu innecessàriament ens evitarà cremades tan a la pell com a la vista.

MALS DE VENTRE I VÒMITS 

És complicat saber quina és la causa d’un mal de ventre durant els campaments, però unes senzilles precaucions amb l'aigua que fem servir per beure i cuinar i algunes precaucions amb la higiene a la cuina us permetran  minimitzar els riscos més habituals.
 • Potabilitat de l’aigua de boca 
  Mai hem de beure cap tipus d’aigua superficial ni de font natural llevat que es tingui la certesa que, en el cas de la font, aquesta estigui controlada. Tampoc s’hi han de rentar fruites i verdures.

  No consumirem aigua d’una font on hi hagi la indicació d’aigua no potable i, en general, val la pena desconfiar de qualsevol font natural, ja que molts comportaments incívics fan desaparèixer les indicacions; en cas de dubte val més que no ens arrisquem.

  Si ens veiem en l’obligació d’abastar-nos d’aigua d’una font que no tenim controlada, cal tenir la precaució de desinfectar l’aigua. Aquesta desinfecció es pot aconseguir de diferents maneres:
  • Bullint l’aigua
  • Afegint-hi unes gotes (o pastilles) d’un desinfectant especial apte per a la potabilització de l’aigua per beure.
  • Afegint-hi unes gotes de lleixiu comercial, sempre que a l’etiqueta indiqui que el lleixiu és APTE PER A LA DESINFECCIÓ DE L’AIGUA DE BEURE, i seguint les instruccions de dosificació indicades a l’etiqueta.
 • Mesures d’higiene a la cuina
  • Protegir els aliments dels insectes, rosegadors i altres animals.
  • Abstenir-nos d’utilitzar maionesa d’elaboració pròpia.
  • Consumir immediatament els aliments després de cuinar-los.
  • El menjar que sobri confeccionat amb ou o llet s’ha de llençar
  • La carn i el peix han d’estar completament descongelats abans de cuinar-los. Les verdures, en canvi, es couen sense descongelar.
  • No hem d’emmagatzemar els aliments en llocs que siguin molt calorosos, assolellats o excessivament humits. Cal vigilar les dates de caducitat.
PICADES DE MOSQUITS

Amb l’arribada del bon temps també apareixen els mosquits. Durant els campaments és recomanable que evitem els llocs humits, calorosos i amb aigües estancades i que procurem tenir les obertures de les tendes amb les mosquiteres posades durant tot el dia. També ens ajudarà protegir-nos amb roba de màniga llarga, pantalons llargs i mitjons i/o amb repel·lents adequats.

BUTLLOFES ALS PEUS

Les excursions i les rutes són activitats indispensables durant els campaments, i la probabilitat d’aparició de butllofes durant les caminades és molt alta si no fem res per evitar-ho. La humitat i les arrugues són les principals causes que ocasionen la formació de butllofes, per tant si controlem aquests dos factors tindrem molt de guanyat.
 • La humitat
  Hem de mantenir els peus secs i ben curats, així que quan fem un descans podem aprofitar per treure’ns les botes i ventilar els mitjons.
   
 • Les arrugues
  És molt important que no quedi cap arruga als mitjons. Pel que fa al tipus de mitjons podem optar per unes mitges gruixudes de trekking o bé uns mitjons gruixuts de cotó col·locats sobre uns de prims de niló. És recomanable no estrenar les botes de muntanya el mateix dia que comencen els campaments, és millor porta-les durant dues setmanes abans de marxar, perquè es vagin estovant i agafant la forma del peu.

Si, tot i les precaucions, ens trobem amb la necessitat d’aplicar primers auxilis als participants dels campaments, cal pensar que no hem de pretendre substituir mai el metge sinó que el nostre objectiu és tan sols protegir l’accidentat fins que l’assistència sanitària sigui possible. Tinguem serenitat i fem el que sigui necessari, però res més.

Gaudim d'uns campaments segurs!

Notícia publicada originalment al web de Campaments i Més.


Comparteix