Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

13.10.2016

El Dia Mundial de l'Alimentació treballem l'agricultura al cau

Projecte d'hort dels Llops i Daines
AEiG Roca Guillera

Sota el lema “El clima està canviant. L’alimentació i l’agricultura també», el proper 16 d'octubre es celebra el Dia Mundial de l'Alimentació. Us proposem celebrar-lo i treballar-lo també al cau amb un recull de recursos audiovisual.

L’alimentació és una de les activitats de la ciutadania que genera més emissions de gasos d’efecte hivernacle. El procés industrial globalitzat alimentari actual, basat en els fertilitzants químics, maquinària pesada i altres tecnologies agrícoles dependents del petroli, emet grans quantitats de CO2. Cal sumar-hi l’impacte de la destrucció de boscos i sabanes per a produir ferratges animals, la generació d’excés d’embalatges que esdevenen residus, els processats, la refrigeració i el transport d’aliments a grans distàncies que contribueixen a augmentar la petjada de carboni del sistema alimentari. Sense oblidar-nos que avui dia, cada vegada es necessiten extensions més grans i més productives per fer front a la demanda creixent d’aliments.

L’agricultura ecològica, també anomenada orgànica o biològica, és una alternativa a l’agricultura convencional. Si es prenen mesures per a reestructurar el sistema alimentari mundial entorn de la sobirania alimentària, de l’agricultura en petita escala i de l’agroecologia, es podrien reduir a la meitat les emissions globals de gasos amb efecte hivernacle.

Iniciatives locals com Slow Food Catalunya km 0, La Repera i Xarxa Catalana de Graners, o campanyes a nivell més global com Via Campesina o GRAIN treballen per fer realitat aquesta transició del sistema alimentari del model agro-industrial al model de la sobirania alimentària dels pobles.

Us oferim un recull de vídeos per a treballar el tema al cau:

1. ¡Juntos podemos enfriar el planeta! (GRAIN i Via Campesina)


2. Alimentació i canvi climàtic (programa Latituds, TV3)


3. La paella globalitzada (Veterinaris Sense Fronteres)


4. El plat o la vida (Nani Moré)


5. El món segons Monsanto (Marie-Monique Robin)


6. The Meatrix (Louis Fox)


7. Nuestro pan de cada dia (Nikolaus Geyrhalter)


8. Nosaltres alimentem al món (Tràiler) (Erwin Wagenhofer)
 


Etiquetes

Comparteix