Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

24.10.2016

Els equips de formació de l'Escola aprofundeixen en l'ApS

Congrés de Formació (COFO)
Escola de Formació de MEG

Membres de l'Escola de Formació van reflexionar sobre l'Aprenentatge i Servei en el marc del darrer Congrés de Formació.

El passat cap de setmana del 15 i 16 d'octubre es va fer el Congrés de Formació (COFO) de l’Escola de Formació de MEG a Sant Iscle de Vallalta. En el marc d’aquest congrés es van dinamitzar els «Espais amb cafè» que aquest any estaven dedicats a diferents experiències d'Aprenenatge i Servei (ApS). Durant una hora i mitja quatre ponents, de diverses procedències i projectes, van exposar les seves experiències i vivències d’ApS als formadors/es.

La primera de les experiències va venir de la mà d’un representant de l'AEiG Montpalau (Pineda de Mar) que va explicar un projecte que va emprendre fa uns anys el seu equip de caps. Consistia en instal·lar farmacioles en el Parc Natural del Montnegre-Corredor. Aquest projecte va néixer dels caps, que van detectar aquesta necessitat al parc natural i va aconseguir implicar a una gran quantitat d'entitats i col·lectius del poble, ja que s'hi va afegir la Creu Roja i un grup de ciclistes, entre d'altres. El fet de no poder comptar amb l'ajuda de l'administració pública, no va ser un entrebanc per tirar endavant el projecte.

En una línia diferent dels projectes ApS que podem conèixer com escoltes i guies, es va comptar amb la participació del Banc de Sang que ens va explicar el seu projecte «Aprèn, participa i dóna». Un programa educatiu per tal què infants i joves de 6 a 18 anys adquireixin coneixements i valors a través de la promoció de la donació de sang i de l’organització d’una campanya a les escoles. Actualment un dels seus objectius és arribar a emprendre projectes similars adaptant-se a la realitat de les entitats de lleure.

En tercer lloc, es va presentar l’experiència d’un grup juvenil de Maristes. En Raül Avellaneda, l’animador del grup, va exposar com el seu grup va viure durant dues setmanes al camp de refugiats de Filippiada (Grècia) en el marc del projecte Hope4Kids donant suport a les activitats per nens (jocs, tallers, classes) i altres accions puntuals que responien a les necessitats del camp. Un dels objectius d’aquest projecte és fer difusió de la realitat dels camps, participar en iniciatives ciutadanes per obrir fronteres i vertebrar col·laboracions a distància.

Per últim es va donar pas a un espai de reflexió més teòrica on es va explicant com aplicar projectes d'ApS en el món de l'escoltisme i el guiatge amb els infants. Una idea que a vegades sembla que els formadors i formadores tenen assumida, però que en el moment d'aplicar-la en el Moviment no resulta tan simple o clara. Per a fer-ho, es va comptar amb la col·laboració del Martí Senserrich, de l'equip d'Aprenentatge Servei de la demarcació de Catalunya Central.

Els i les assistents al COFO van fer una valoració molt positiva dels diferents espais on van verbalitzar que havia estat una experiència interessant, clarificadora i enriquidora. 


Comparteix