Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

21.10.2016

Animalades de tardor!

Després de l’estiu toca posar en ordre les nostres vides i els animals no en són una excepció, ells també s’apunten a aquesta tendència de la tardor.

Alguns animals aprofiten la tardor per canviar de país. Les cigonyes i les orenetes marxen cap a llocs més càlids a passar l’hivern, altres ocells i alguns rapinyaires venen de països més freds per passar l’hivern a casa nostra. Catalunya és un lloc de pas de moltes aus migradores i l’inici de la tardor és un bon moment per observar-les.

Si us animeu a organitzar una jornada ornitològica, podeu escollir una ruta d’observació d’ocells i seguir els consells del experts. Algunes entitats i Parcs Naturals com el Parc Natural de Collserola o el Parc Natural del Garraf organitzen observacions populars d’ocells a les que podem assistir. Un exemple el trobem a Collserola on podeu observar els ocells més comuns dels boscos, camps i jardins a la Feixa dels Ocells del Centre d’Educació Ambiental de Can Coll els diumenges a partir del mes de novembre; al mateix centre us deixaran  material que us ajudarà a identificar els ocells i uns prismàtics per no perdre-us cap detall dels que veieu.

Hi ha altres animals que sols canvien de lloc de residència, dins del mateix territori com les vaques, els cavalls, les cabres i les ovelles que estaven pasturant a alta muntanya i baixen cap a les valls per posar-se sota cobert i afrontar el fred de l’hivern que s’acosta. Malhauradament la transhumància i els camins ramaders s’estan perdent.

Si voleu recórrer i conèixer algun camí ramader teniu diverses opcions com són la Petjada a terres ribagorçanes o la ruta ramadera del Berguedà. Si, a més, voleu posar el vostre gra de sorra, podeu participar en la recuperació d’algun d’aquests camins col·laborant amb la Fundació Projecte Miranda, o organitzant un camp de treball com el que es va fer a Prades per recuperar el camí ramader del monestir de Poblet.
 
Però també trobem alguns animals que es queden als boscos. Alguns, al contrari del que podríem imaginar, augmenten la seva activitat i comencen l’aparellament! És el cas dels mascles dels cérvols que competeixen entre ells bramant tan fort com poden per atraure l’atenció de les femelles.

Si voleu conèixer d’aprop el fenòmen de la brama del cérvol, a la Reserva Nacional de Caça de la Serra del Boumort, l’Estació Biològica del Pallars Jussà, ofereix un servei d’interpretació de la brama del cèrvol amb l’ajuda d’un guia especialista que, situat en punts estratègics, facilita als visitants les claus per gaudir de l’experiència de la brama.
 
Però el que més ens agrada de la tardor, tan a nosaltres com als animals, és la preparació per passar l’hivern! Tapar els nostres cossos amb jerseis ben gruixuts, com les ovelles; omplir els rebostos d’aliments, com els esquirols que recullen nous i pinyons i els amaguen als forats dels arbres; i sobretot, aprofitar les hores de foscor per descansar. Però alerta, no feu massa l'animal i us quedeu ben adormits com els óssos, els eriçons o les tortugues que s’adormen ara i no es despertaran fins que arribi la primavera!

Gaudiu de la natura!


Article publicat originalment al web de Campaments i Més.


Etiquetes

Comparteix