Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

21.11.2016

Com podem prevenir els residus als campaments?


AEiG Flos i Calcat

Entre els dies 19 i 27 de novembre s’organitza arreu d’Europa la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, per sensibilitzar sobre la importància de reduir la generació de residus, i fomentar accions per prevenir-los.

I és que la prevenció dels residus és una qüestió urgent: la quantitat de residus domèstics generats s’ha doblat en els darrers 40 anys, com a resultat de modalitats de producció i de consum no sostenibles. El 50% del volum de la brossa són residus innecessaris i fàcilment evitables. Els envasos i embolcalls d’un sol ús són la causa principal de l’augment de la quantitat de residus i del malbaratament dels recursos.

En la jerarquia de les “3 erres” (Reduir, Reutilitzar i Reciclar), la reducció dels residus hauria de ser la prioritat. Els fabricants haurien de posar al mercat productes duradors, dissenyats per ser reutilitzats; els comerciants haurien de posar a l’abast del consumidor productes que contribueixin a reduir els residus, i les administracions haurien de promocionar mesures perquè els ciutadans puguem consumir sense malmetre el medi ambient. Però també els ciutadans podem contribuir aplicant mesures de reducció dels nostres residus.

I durant campaments, què hi podem fer?

Tot i que els campaments ja són un espai per viure l’austeritat i allunyar-nos del consumisme, si ens fixem bé, hi ha molts detalls que podem tenir en compte per prevenir la generació de residus. Aquí tenim algunes idees:

Abans d’anar a comprar...
  • Prioritzem l’obtenció d’aigua de font, de xarxa o de pou (si cal, potabilitzem l’aigua). Si hem de comprar aigua envasada, optem per envasos grans.
  • Evitem els objectes d’un sol ús (gots de plàstic, culleretes...). Fem servir gots de plàstic dur reutilitzables.
  • Preparem aliments frescos: a més de millorar la nostra salut, estalviarem envasos en comparació amb el menjar que es compra ja preparat i envasat.
  • Prioritzem sempre reparar abans de comprar (per exemple piquetes de les tendes).
  • Portem el tovalló de casa per evitar l’ús de tovallons de paper.
  • A les excursions, fem servir cantimplores i carmanyoles.
  • Evitem el paper d’alumini per a entrepans i menjars.
  • Fem servir piles recarregables a les lots i altres aparells elèctrics.
  • Quan rentem els plats, fem servir només la quantitat necessària de sabó.
Quan fem la compra...
  • Evitem les bosses de plàstic: anem a comprar amb bosses o caixes pròpies.
  • Comprem els productes a granel i a l'engròs (demanem que ens els serveixin en caixes reutilitzables i retornem-les al distribuïdor)
  • Comprem les fruites i hortalisses a granel, rebutjant les que venen envasades en làmines de plàstic (suro blanc).
  • Evitem la rebosteria industrial, sovint sobre-empaquetada.
  • Escollim els envasos de major capacitat (millor comprar una ampolla d’1 litre que 4 de 25 cl). Ens resultarà més econòmic i produirem menys residus.
  • Fem servir envasos reutilitzables (gerres i garrafes de vidre per a l’aigua i ampolles reutilitzables per a altres begudes)
  • Evitem els envasos no reciclables, com ara les safates de plàstic o porexpan, els pots petits (iogurts, flams...), les pel·lícules de plàstic dels aliments...
  • Evitem aquells envasos que, tot i ser reciclables, són problemàtics: envasos de plàstic, llaunes d’alumini, tetrabrics.
  • Molts envasos es poden substituir fàcilment:
Materials Alternatives
tetra-brick ampolles de vidre, productes a granel
proexpan productes a granel
bosses de plàstic cabàs, bosses de tela, carro
envasos de plàstic envasos reutilitzables, carmanyoles
ampolles de plàstic, llaunes          pots i ampolles

  
Evitem el malbaratament alimentari
  • Comprem les quantitats que necessitem, no més. Fem una bona planificació de la compra.
  • Conservem els aliments correctament.
  • No oblidem donar prioritat als productes que tinguin una data de caducitat més curta, per evitar que es facin malbé i haguem malbaratat tant el producte com el seu envàs.
  • Sempre que es pugui, aprofitem les sobres per altres receptes (amanides, pasta, cremes, etc.). Amb la fruita madura podem fer batuts , i amb les verdures que es comencen a marcir podem fer cremes o sopes.
  • Eduquem els nois i les noies a no malbaratar els aliments i a fer-ne un ús responsable:
    • Fem que ens ajudin a elaborar els menús i a fer la llista de la compra, ajustant les quantitats a les persones que som a la unitat. Fem-los reflexionar sobre si allò que han posat a la llista de la compra és realment necessari i es podrà consumir.
    • Demanem-los que ens ajudin a organitzar el rebost (o la nevera si n’hi ha), col·locant al davant el que caduca abans.
    • Impliquem-los en la preparació dels àpats, moment en el què es visualitzen els residus que genera cada tipus de producte comprat, i ocasió perfecta per aprendre tècniques d’aprofitament i no-malbaratament d’aliments.
    • Acostumem-los a ajustar les racions que es posen al plat al que realment es menjaran, i a acabar-se el menjar que els poseu al plat, sense deixar-ne restes.
Minimitzem el material fungible
  • Fem servir, sempre que puguem, productes reutilitzats (puntes de llapis de colors, restes de materials de tallers, paper de revistes, papers d’embolicar, caixes, pots, ampolles o altres materials de rebuig).
  • Quan sobri pintura intentem tapar bé els pots per què no s’assequi i es pugui fer servir un altre cop
  • Fem servir productes reciclats: paper,llibretes, cartolines...
  • Procurem no fer malbé el material (grapadores, tisores...)
Compostem

Si hi ha compostador al terreny d’acampada o al poble (compostadors comunitaris) fem-lo servir: reduirem en un 40% els residus dels nostres campaments que aniran a parar a la brossa.

I recordem... el millor residu és aquell que no es produeix!


Notícia publicada originalment a Campaments i Més.


Comparteix