Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

02.01.2017

D'excursió, no marxeu sense mapa!

Operació Muntanya

Per preparar una excursió a la muntanya és imprescindible saber quin serà el camí que farem i seguir-lo correctament. Us oferim un recull d’idees que us pot servir per saber on sou, d’on veniu i on aneu, sense que quedi cap dubte!

Si alguns estàveu pensant en les noves tecnologies i en concret en el Google Maps, us volem desaconsellar que seguiu amb aquesta idea ja que us pot fallar en qualsevol moment (impossibilitat d’accedir a internet, mòbil sense bateria, ...). El que mai us fallarà són les brúixoles i els mapes en paper (aquells de l’Alpina de tota la vida); l’únic que heu de procurar és que no s’us mullin!

Preparant l’excursió...

El mapa topogràfic és el mapa que us farà falta per preparar l’excursió i per seguir l’itinerari marcat. En aquest mapa hi trobareu representades muntanyes, rius, poblacions, carreteres i camins.
Un mapa té diversos elements que cal conèixer per tal d’entendre el que hi estem veient:
 • L’escala
L’escala d’un mapa ens explica la relació matemàtica que hi ha entre les dimensions reals i el mapa. Habitualment els mapes de muntanya treballen amb una escala de 1:25000, això vol dir que 1cm del mapa representa 25.000cm a la realitat (o el que és el mateix, 250m).
 • La llegenda
En un mapa sempre trobarem un espai dedicat a l’explicació sobre els símbols i colors que hi apareixen. Se sol dibuixar el símbol acompanyat d’un text breu del que representa.

 • El nord
Els mapes s’acostumen a dibuixar per a que el Nord quedi a la part superior del mapa.
 • Les corbes de nivell
Són les línies imaginàries que uneixen tots els punts que tenen la mateixa alçada sobre el nivell del mar.
Si les corbes de nivell estan molt juntes vol dir que el terreny fa molta pendent, com més separades estiguin, més suau serà el pendent.
Les corbes de nivell més gruixudes, són les corbes mestres i inclouen l’alçada per escrit per facilitar la comprensió del mapa.
En els mapes amb escala 1:25000 l’equidistància (diferència d’altitud que hi ha entre dues corbes de nivell) és de 10 metres i per tant trobarem una corba dibuixada a 0m d’alçada, una altra a 10m, 20m, 30m, 40m, ...
Hi ha alguns elements geogràfics clau que tenen una forma peculiar i que són fàcilment identificables en un mapa
 • Cim: veiem un cercle tancat amb el nom del cim, la cota i un símbol (a la imatge Creu del Ferro)
 • Fons de vall: veiem una forma de V i acostuma a estar resseguides per una línia de color blau que representa el riu o torrent que hi passa (a la imatge Rasa de la Palanca)
 • Coll: veiem un cercle tancat que recull dos cims, l'espai que queda entre els dos cim és el pas entre dues muntanyes (a la imatge el trobem entre la Creu del Ferro i el cim sense nom de 2287m que queda a l'oest)
 • Camins i senders: veiem línies de punts o línies fosques (a la imatge PR C-73.1)

Però alerta! Els mapes ens poden jugar una mala passada i no representar la realitat al 100%. Cal que llegim el mapa i el confrontem amb la realitat en tot moment, perquè podria ser que entre dues corbes de nivell hi hagués una irregularitat del terreny que no hi quedi representada i ens impedeixi el pas.

Planificant el camí...

Sempre que sigui possible, planifiqueu l’excursió sobre el mapa i seguint els camins marcats (senders PR, senders GR, ...) i així evitareu perdre-us. Fer el camí abans de fer l’excursió amb la vostra unitat també us anirà bé per saber si hi ha vegetació o tanques que impedeixen el pas.

Per calcular el temps de la travessa podeu basar-vos en la regla de Naismith segons la qual un adult, si camina per un camí pla (sense desnivell), pot recórrer 5km en 1hora però per cada 600m de desnivell que fem hem d’afegir una hora al temps total del recorregut.

Si voleu tenir una orientació més concreta dels temps de durada de l’excursió, el desnivell a vèncer, l’alçada màxima a la que volem arribar o el pes recomanat segons l’edat dels infants que participen a la travessa, us pot ajudar la publicació «Anem preparats» de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.  

I sobretot, no us oblideu de mirar la previsió de temps i, si cal, anul·leu la sortida sense remordiments; el mal temps a la muntanya pot ser perillós. El web Meteomutanya us pot ser molt útil.

Comença l’excursió!

Ara sols us queda posar en pràctica tot el que hem planificat!
Amb l’ajuda de la brúixola podreu resseguir sobre el terreny el camí que heu traçat sobre el paper. Procureu orientar correctament el mapa fent coincidir el Nord del mapa amb el Nord real i observeu el terreny, i fixeu-vos en alguna referència llunyana (muntanya, torre, edifici,...) i que per la seva alçada elevada sigui fàcilment visible des de tot arreu. Mentre camineu, aquesta serà la vostra referència (ja que és molt difícil mantenir un rumb estant pendent contínuament de la brúixola, i sense desviar-se gens ni mica). En els moments en que la perdeu de vista, haureu de guiar-vos per la brúixola.

I si ens perdem?

Si per mala sort acabeu perdent-vos, podeu orientar-vos fent servir la tècnica de triangulació sobre el terreny amb l’ajuda del mapa:
 • 1. Pugeu a un lloc elevat per tenir una visibilitat més bona
 • 2. Feu coincidir el Nord del mapa amb el Nord real (amb l’ajuda de la brúixola)
 • 3. Busqueu sobre el terreny dos o tres senyals que siguin fàcils d’identificar sobre el mapa (cims, poblacions, ermites, ...)
 • 4. Mesureu amb la brúixola els graus respecte el nord (azimut) de cada punt que hem identificat
 • 5. Amb un llapis traslladeu al mapa la direcció dels dos punts. El lloc on les dues línies es creuen és el punt del mapa en el que us trobeu
També hi ha altres senyals de la natura que ens ajuden a orientar-nos
 • El sol surt per l’est
 • Al migdia la nostra ombra assenyala el nord
 • La molsa en el tronc d’un arbre marca el nord
 • Les plaques solars estan orientades al sud
 • Les esglésies i ermites sempre tenen l’altar orientat cap a l’est
Observeu els mapes, familiaritzeu-vos-hi i prengueu-vos el que us faci falta.

Que tingueu una bona travessa i recordeu, que la natura no ens noti!

Altres recursos
Llibre "Manual Del Excursionista" de Hugh McManners. Ed Blume. 1996
Catalunya offline


Article publicat originalment al web de Campaments i Més.
 


Etiquetes

Comparteix