Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

02.02.2017

Dia Mundial dels Aiguamolls 2017: fem servei a les zones humides de Catalunya!

Tramuntanada
Projecte 4vents

Us convidem a celebrar aquesta jornada posant el vostre petit gra de sorra tot fent un servei en col·laboració amb alguna de les moltes entitats i administracions que treballen per a la conservació i millora dels aiguamolls de Catalunya.

El dia 2 de febrer és el Dia Mundial dels Aiguamolls, i es commemora la data en la qual es va adoptar el Conveni Ramsar sobre la Conservació dels Aiguamolls (1971). El conveni vol protegir aquests ecosistemes, que es troben entre els més diversos i productius. Proporcionen serveis essencials, i subministren tota la nostra aigua potable. Tanmateix, avui dia continua la seva degradació i la seva conversió per a altres usos.

En motiu d'aquest Dia Mundial us proposem fer amb l'agrupament serveis de col·laboració amb entitats i administracions que treballen per la conservació i millora dels aiguamolls a Catalunya, Aquí teniu un petit llistat amb algunes idees:

Reserva Natural de Sebes: Espai fluvial situat a la vora de l’Ebre al seu pas per Flix que conserva bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera, inclòs un dels canyissars més extensos de Catalunya i un bosc de ribera gairebé intacte. Podem trobar gran quantitat d’ocells, com la cigonya i el blauet, i podem contemplar els cavalls, que vinguts de la Camarga francesa pasturen entre els aiguamolls. Està gestionada pel grup de Natura Freixe, que organitza jornades de voluntariat de manteniment i conservació dels hàbitats.

Desembocadura del riu Gaià: Illot de paisatge natural de vegetació de ribera i palustre al municipi de Tarragona, que contrasta amb els conreus de secà i els espais urbanitzats del seu entorn. Les seves zones permanentment inundades d’aigua dolça són un refugi per a alguns animals i punt de repòs dels ocells migratoris. L’Associació Mediambiental La Sínia desenvolupa diversos projectes com la recuperació del bosc de ribera, la consolidació d’una petita població de tortuga de rierol, la recuperació de les séquies de reg i l’ordenació dels camins, i està oberta a la col·laboració d’altres entitats a través d’accions de voluntariat.

Reserva Natural de Riet Vell: Projecte demostratiu de desenvolupament sostenible al Delta de l'Ebre que consisteix a reunir l'agricultura ecològica de l'arròs i la recuperació d'hàbitats naturals de zones humides. És iniciativa de SEO/Birdlife, que ofereix la possibilitat de col·laborar com a voluntaris en el projecte, amb accions de cura i manteniment d’hàbitats, manteniment d'itineraris i infraestructura de les reserves, col·laboració en seguiments científics de fauna i flora, suport al projecte d'agricultura ecològica de l'arròs, activitats de difusió i promoció, vigilància i atenció al públic.

L’estany d’Ivars i Vila-Sana: Situat al Pla d’Urgell, aquest estany fou recuperat a partir del 2005, i és actualment l'estany interior més gran de Catalunya, acollint una important diversitat biològica. Al llarg de l'estany s'hi van recrear illes amb diferents formes, pendents, alçades i emplaçaments que afavoreixen la fauna, especialment els ocells, amb punts de descans, alimentació i reproducció. La xarxa de voluntaris de l’estany organitza activitats de conservació dels paisatges i els sistemes naturals, d’interpretació del medi de col·laboració en la gestió de l’espai.

El Delta del Llobregat: Sistema deltaic de gran importància a tocar de Barcelona, amb ecosistemes d’aiguamoll molt rics i extremadament fràgils. Les llacunes, les zones aigualoses litorals i les dunes naturals tenen un gran interès de conservació. Són, a més, un punt important de migració i hivernada d’aus. El Consorci del Delta ofereix la possibilitat de col·laborar en molts projectes com a voluntaris: plantacions, recuperació de fauna protegida, censos d'aus, recollida de residus a les platges, etc.

Aiguamolls de l’Empordà: Una de les principals zones humides de Catalunya, ubicada a la plana empordanesa, en un espai caracteritzat pels cursos fluvials actuals, les antigues desembocadures dels rius, i els sistemes de canalització i rec dels conreus. Refugi i el lloc de descans de més de 300 espècies d’ocells, moltes d’elles protegides. L’associació APNAE organitza activitats de voluntariat ambiental, com ara la retirada manual de deixalles i de plantes invasores o la participació en projectes de conservació com el projecte Llúdriga, l’estudi de viabilitat per la reintroducció de l’Àguila Pescadora, etc.

Estany de Banyoles: El llac natural més gran de Catalunya. L'estany i la seva conca lacustre són considerats com el conjunt càrstic més extens de la península Ibèrica i un sistema ambiental de notable valor. Ha estat també font d’inspiració d’escriptors, poetes i pintors, el seu paisatge ha inspirat moltes llegendes i històries. L’associació Limnos organitza activitats de voluntariat ambiental com ara anellaments d’ocells, seguiments de rastres de llúdriga o censos de tortugues.


Comparteix