Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

20.03.2017

El tractament de les aigües residuals als campaments

CAUEstival 2015 (AEiG Flos i Calcat, AEIG Montpalau i AE Calabrot d'Argent)
AEiG Montpalau

Avui Dia Mundial de l'Aigua, enguany dedicat a les aigües residuals, volem recuperar consells i recursos per als agrupaments sobre el tractament d'aquestes aigües als campaments.

El 1993, l'Assemblea General de les Nacions Unides va designar oficialment març 22 Dia Mundial de l'Aigua, per tal de posar sobre la taula any rere any qüestions a estudiar i debatre per a fer front a la crisi de l’aigua.

Enguany el Dia Mundial de l’Aigua proposa el tema de les aigües residuals sota el lema “Perquè malgastar aigua?”. A nivell mundial, la gran majoria de les aigües residuals de les nostres cases, ciutats, la indústria i l'agricultura torna a la natura sense ser tractat o reutilitzada – contaminant així el medi ambient, i perdent valuosos nutrients i altres materials recuperables.

En motiu de d’aquesta temàtica, volem recuperar consells i recursos sobre el tractament de les aigües residuals als campaments i reduir el nostre impacte en el medi natural.

El clot
L’aigua utilitzada no la podem retornar directament al riu. Cal doncs proveir-se d’un clot d’aigües residuals ens que permeti fer un tractament raonable d’aquestes.
A l’hora de fer-ne ús cal que tinguem en compte:
  • No abocarem residus sòlids dins el clot. És imprescindible colar tota l’aigua que vagi a parar al clot, podem fer-ho amb un colador tradicional o bé amb un tros de mosquitera col·locada permanentment sobre el clot. Si ho fem d’aquesta darrera manera ens estalviarem algun insecte.
  • No abocarem olis dins el clot. Els olis són un element contaminant de primer ordre perquè no són assimilats per la terra.
 
Les latrines
Haurem de procurar que al marxar no es noti en absolut l’ús que ha tingut aquell espai. Aquestes instal·lacions poden ser molt confortables i acollidores si ens posem d’acord amb el què cal fer, com fer-ho i què no podem tolerar de cap manera. Algunes normes podrien ser:
  • Tothom (monitors/ caps/ intendents inclosos) ha d’utilitzar les instal·lacions previstes; cal acabar amb la proliferació dels WC pirata*.
  • Cal que cada usuari dipositi en una bossa de deixalles, estratègicament situada, el paper, les compreses i els tampons.
  • No podrem fer servir productes químics
La nostra latrina haurà de ser un lloc lluny del riu. Haurem de proveir-nos també d’una paperera amb tapa per dipositar-hi el paper higiènic, les compreses... Cal tenir present que el paper tarda força temps en ser destruït i assimilar per la natura.
 
Els sabons i detergents
Els sabons i detergents utilitzats durant els campaments haurien de ser biodegradables i sense fosfats per tal que els pugui absorbir el terra sense que ocasioni cap trastorn.
Una altra opció que tenim és fer servir sabons naturals a partir de plantes, com ara l’herba sabonera (Saponaria officinalis), típica planta dels herbassars frescals i humits. Les seves flors fregades i remogudes amb aigua produeixen escuma i dissolen la brutícia; podem fer-la servir tant per netejar-nos el cabell com el cos i la roba.
 
 
(*) Com detectar que s’estan creant WC pirata al campament?
Els indicis que la latrina oficial no funciona correctament i que per tant hi ha proliferació de WC pirates són:
- La latrina oficial no s’omple, però el paper de WC vola.
- Proliferació de papers, olors i insectes amb un petit radi al voltant del nostre campament.
- Excursions, individuals o poc col·lectives al bosc de l’entorn.


Etiquetes

Comparteix