Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

01.08.2017

El valor dels nostres campaments


AEiG Mare de Déu de Montserrat

Avui 1 d'agost, 110 anys després del primer campament escolta a l'illa de Brownsea recuperem aquest article per reivindicar el valor dels nostres campaments. Baden-Powell ja deia en el seu llibre Escoltisme per a nois que l’acampada és “una part molt agradable de l’escoltisme” on "assolireu una salut i una felicitat que les parets i el fum de les ciutats mai no us proporcionaran".

Els escoltes i les guies, han confirmat i segueixen confirmant campament rere campament els aprenentatges, el creixement personal, la salut i la felicitat que aquestes experiències amb l’agrupament els aporten.

Per als infants, adquirir nous coneixements a l’aire lliure, lluny de casa i al costat d’altres nois i noies de la seva edat potencia la capacitat d’aprenentatge i, de fet, durant els campaments assoleixen molts objectius pedagògics que es complementen amb els de l'educació formal.

La implicació que tenen vers aquest aprenentatge és molt més gran que la que poden tenir a les aules. Muntar la tenda de campanya, orientar-se, protegir-se de la pluja o del fred, passar uns dies sense els pares i mares i en canvi compartir-los amb amics i amigues, organitzar la motxilla, etc. són tots processos de formació que viuen en primera persona.

El compromís i la predisposició a aprendre que tenen a l’agrupament, i especialment als campaments, són en gran part conseqüència directa de les responsabilitats que se’ls proposen i que assumeixen amb curiositat i il·lusió.

Com a joves, aquest valor de creixement personal als campaments es converteix en maduració. La participació, el compromís, la coneixença de l’altre, l’afirmació personal, la crítica, l’acció i la transformació, etc. són aptituds que van adquirint a llarg del curs al cau però en especial als campaments doncs són un dels espais més propicis pel procés vivencial de maduració.

Bons campaments! Apreneu i gaudiu!Article inspirat en Campaments d'estiu: una experiència d'alt valor publicat a FAROS.


Etiquetes

Comparteix