Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

19.03.2018

Recuperem els 'Consells per acampar amb fred'

L'hivern ens atrau perquè trobem paisatges diferents als que estem acostumats, el fred es presenta com una novetat o fins i tot un repte pels infants i la neu ens resulta divertida. Però atenció; si voleu acampar amb fred, cal que tingueu presents algunes consideracions.

Planifiqueu bé la sortida

Consulteu els mapes i informeu-vos de la previsió meteorològica de la zona on aneu d'excursió i, si aneu a alta muntanya, del risc d'allaus que hi ha.

Conegueu quantes hores de sol us queden

A l'hivern les hores de sol disminueixen i és tan important començar ben aviat l'excursió, com saber quantes hores de sol queden abans no caigui la nit i ens trobem sense tenir el campament preparat.

Si mai us trobeu sense rellotge a la muntanya i voleu saber quanta estona de claror us queda, podeu fer servir la següent tècnica: col·loqueu la ma entre el sol i l'horitzó i compteu quants dits hi ha; cada dit és un quart d'hora.

Per exemple si entre l'horitzó i el sol només hi ha dos dits, significa que falta mitja hora i si n'hi ha quatre faltaria una hora.

Cal tenir en compte un parell de coses:
- heu de fer servir tots els dits excepte el polze
- heu de tenir el braç allargat, si no és així els resultats poden variar

Prepareu bé la tenda per dormir

Planteu bé la tenda: quan tingueu localitzat l'espai per acampar podeu mirar de posar fulles seques (sense pedres ni branques) just a sota del lloc on plantareu la tenda; us donarà comoditat i calidesa i a més us mantindrà secs en climes humits. No oblideu de clavar bé les piquetes!

Aïlleu el sac del terra de la tenda: feu servir un aïllant o màrfega, d'aquesta manera evitareu el contacte directe amb el terra i afavorireu la retenció de la calor. Es calcula que l'ús d'aïllants pot ajudar a estar fins a 4ºC més calents.

Prepareu bé el sac: en el moment de treure'l de la bossa estireu-lo bé i sacsegeu-lo una mica per tal d'afavorir que les fibres sintètiques o les plomes augmentin de volum.

Abans de posar-vos dins del sac: si esteu acampant en un lloc fred, el millor serà que us poseu dins del sac quan tingueu el cos calent, així afavorireu la retenció de la calor i dormireu més calentons. Un bon consell és prendre alguna cosa calenta abans d'anar a dormir, fer una mica d'exercici i treure's la roba mullada.

Durant la nit

Un cop dins del sac: assegureu-vos d'ajustar les cordes del sac per evitar que la calor s'escapi. Les zones més sensibles al fred són els peus, el cap i l'esquena, així que un gorro i roba adequada poden ser una gran ajuda.

La tècnica del «peu d'elefant»: si teniu molt fred a les cames podeu fer servir la tècnica del «peu d'elefant». Consisteix en posar les cames i el sac de dormir a dins de la motxilla buida i d'aquesta manera es conserva millor la calor.

Feu servir la manta tèrmica si no teniu sac o el teniu mullat: algunes mantes tèrmiques reflexen fins al 80% de la nostra calor corporal i ens poden ajudar a entrar en calor. És important que la part platejada estigui dirigida cap al cos per poder retenir i reflexar la calor corporal. Cobriu-vos tot el cos amb la manta tèrmica i el cap amb un gorro ja que pel cap es perd molta calor.

Aigua calenta: si el fred és molt intens, podeu escalfar aigua, col·locar-la dins d'ampolles de plàstic i passar-vos les ampolles de plàstic per les extremitats. Vigileu que l'aigua calenta no fongui l'ampolla de plàstic!
 
I si sou molt fredolics...

us queda l'opció de fer servir aquest sac tan curiós que evitarà que passeu fred ja que s'adapta completament al cos i us permet posar-vos de peu, caminar i fins i tot agafar coses amb les mans sense haver de sortir del sac.Etiquetes

Comparteix