Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

05.05.2018

La intendència durant els campaments

Sortida conjunta de Llops i Daines
AEiG Montpalau

La intendència és tot allò que fa possible la preparació i elaboració dels àpats que menjarem durant els campaments. És una part important del dia a dia, per tant, cal que dediquem temps a pensar com ho farem i, si és possible, que els infants i joves també hi puguin participar d’alguna manera ja sigui pensant els menús, cuinant o ajudant a la seva instal·lació.

Els següents consells ens poden ser útils per plantejar diferents aspectes més enllà de la realització dels menús.
 
El muntatge

Per tenir una bona intendència cal que la planifiquem prèviament. Haurem de pensar on i com instal·larem la cuina per tal de portar tots els materials necessaris per muntar unes bones instal·lacions i garantir la qualitat de la manipulació i elaboració dels aliments durant els campaments.

Cal que estigui ubicada en un lloc pla sense entrebancs i aïllada dels espais de joc i de les tendes.

Aquests consells ens ajudaran a pensar una bona organització:
 • Es recomana tenir una tenda exclusiva per material i intendència, si pot ser situada a l’ombra o en un lloc fresc
 • Cal tenir els aliments ben endreçats per tal que sigui fàcil trobar-los i perquè no es facin malbé
 • Hem de tenir el menjar guardat en recipients hermètics
 • Hem de mantenir neta la instal·lació de la cuina i la zona on mengem per evitar la invasió d’insectes i bacteris
Si el terreny no disposa de nevera una solució pot ser comprar tot el menjar fresc cada dia per no haver d’emmagatzemar. Si tenim un riu a prop ens pot servir per refrescar alguns aliments però hem de vigilar que no marxin riu avall!
 
El Foc

Els fogons han d’estar sobre una estructura molt rígida i molt segura i estable, preservats del vent i allunyats dels arbres i matolls.

Sempre hem de tenir aigua a punt a prop de la cuina.

Per protegir els fogons del vent i evitar guspires podem utilitzar salva-guspires de llauna.

Per poder cuinar en un terreny d’acampada cal que disposem del permís de foc emès pels Agents Rurals de la comarca. En el cas dels terrenys de Campaments i Més aquest tràmit no cal que el gestioni el grup.

Aquest permís ens indica quines condicions ha de complir l’espai on cuinem i quins dies podem encendre els fogons. Aquesta informació la obtindrem consultant el Mapa d’Activació del Pla Alfa.
 
La higiene

A la cuina és molt important seguir unes mesures d’higiene per evitar mals de panxa i intoxicacions. Durant els campaments, hem de ser encara més curosos ja que el fet d’estar a l’aire lliure i cuinar per a grups normalment nombrosos pot fer-nos la feina més complicada.

Aquests consells ens seran útils a l’hora de cuinar:
 • Protegir els aliments dels insectes, rosegadors i altres animals.
 • Abstenir-nos d’utilitzar maionesa d’elaboració pròpia.
 • Consumir immediatament els aliments després de cuinar-los.
 • El menjar que sobri i que estigui fet amb ou o llet s’ha de llençar
 • La carn i el peix han d’estar completament descongelats abans de cuinar-los. Les verdures, en canvi, es couen sense descongelar.
 • No hem d’emmagatzemar els aliments en llocs que siguin molt calorosos, assolellats o excessivament humits. Cal vigilar les dates de caducitat.
L’aigua

Mai hem de beure aigua superficial i si és de font, necessitem tenir la certesa que està controlada, és a dir, que és potable. Tampoc hem d’utilitzar aquesta aigua per rentar fruites i verdures ni utilitzar-la per fer glaçons i refrescos.

Si tenim dubtes, preguntant a l’ajuntament ens poden informar de la potabilitat de les fonts del seu terme municipal.

Si estem de campaments i ens és complicat accedir a aigua potable, tenim vàries opcions per desinfectar-la:
 • Podem bullir l’aigua a foc fort durant uns 10 minuts. Passat aquest temps l’hem de deixar refredar i després remoure-la per oxigenar-la.
 • A les farmàcies trobarem productes potabilitzadors d’aigua. És important seguir correctament les indicacions d’ús.
 • També la podem desinfectar amb unes gotes de lleixiu sempre i quant l’etiquetatge indiqui que és lleixiu apte per a la desinfecció de l’aigua per beure. En aquest cas cal seguir les instruccions de dosificació que s’indiquen a l’etiqueta. Perquè la desinfecció sigui efectiva cal esperar com a mínim mitja hora abans de consumir-la.
Però durant els campaments no només utilitzem l’aigua per a cuinar, també cal rentar tots els plats i estris de cuina. Quan ho fem, mai ha de ser directament al riu; hem d’evitar sempre que l’escuma del sabó vagi a parar a l’aigua.

El que hem de fer és un clot per abocar-hi les aigües brutes. En aquest clot hi hem de posar un filtre fet amb branques d’arbust. Quan acabem el campament, hem de llençar el filtre a les escombraries ja que hi haurà el sabó, oli i greixos de l’aigua bruta que hi haguem abocat.

Pel que fa als olis de fregir, cal acumular-los en un recipient i portar-los a la deixalleria. Mai s’han d’abocar en el clot de les aigües brutes.
 
Els residus

Quan cuinem generem molts residus i és important gestionar-los correctament per no malmetre l’entorn on estem acampats.

En primer lloc cal tenir cubells resistents i amb tapa per a fer recollida selectiva de les deixalles. Si és possible, cada dia hem de portar les escombraries als contenidors del poble; si no és possible, hem d’assegurar bé els cubells per evitar que els animals de l’entorn hi tinguin accés i ens trobem totes les deixalles escampades pel terreny.

Si volem podem fer un clot per abocar-hi exclusivament la matèria orgànica de fàcil descomposició. Es recomana fer-lo una mica apartat del campament per evitar les olors i els insectes

També hem de tenir en compte que en molts municipis de Catalunya estan implementant la recollida d’escombraries porta a porta. Si és el cas del poble on estem acampats, cal que demanem informació a l’Ajuntament i seguim totes les indicacions que ens facilitin per contribuir a una bona recollida dels residus.
 
Seguretat

No ens podem oblidar de la farmaciola. A la cuina sempre n’hem de tenir una d’accessible encara que sigui només amb productes bàsics com gases, pomada per les cremades, tiretes, sabó, etc.

Si el grup d’infants i joves participen en la preparació dels aliments, cal que estiguem ben organitzats per evitar accidents. A la cuina sempre hi hem d’accedir en grups petits i cada persona ha de tenir clares les tasques que haurà de realitzar i com utilitzar els utensilis correctament.
 
Els àpats

Una vegada tenim tota la intendència muntada i organitzada és el moment de posar-nos mans a la massa!

Els àpats són una part molt important del campament tant per l’energia que ens proporcionen com per les possibilitats pedagògiques que ens permeten treballar.

En el següent article trobarem consells que de ben segur ens seran molt útils: Som el què mengem...també durant els campaments!

Si tenim una bona intendència segur que farem uns menjars deliciosos!

Bon profit!


 
Altres recursos:


Notícia publicada originalment al web de Campaments i Més.
 
 
 
 
 
 
 
 


Etiquetes

Comparteix