Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

24.07.2018

[Reportatge] El camp base de l’escoltisme i el guiatge


AE Montnegre

En plena temporada de campaments recuperem aquest reportatge publicat a 'El correu 94' que els situa com a camp base de l'escoltisme i el guiatge.
 
Dins de l’escoltisme trobem maneres de fer de tots els colors: hi ha qui s’oblida el fulard cada cap de setmana i a qui només li falta tatuar-se la llei escolta al pit; hi ha agrupaments que compten 50 anys de vida i hi ha agrupaments que enguany celebren el seu primer aniversari. Però, malgrat la diversitat, hi ha una cosa que ens uneix: tothom marxa de campaments. De nord a sud i d’est a oest. Podríem afirmar que aquesta activitat conté l’essència de l’escoltisme?

És fàcil que haguem de recórrer als orígens per entendre i explicar algunes de les nostres pràctiques actuals, i és que hem de tenir en compte que l’escoltisme va néixer fent uns campaments. Ni més ni menys.
 
L’any 1907, Baden-Pawell va decidir endur-se un grup de joves a l’illa de Brownsea (Anglaterra) per tal de ensenyar-los l’exercici de l’acampada. Des de llavors, l’escoltisme ha crescut i evolucionat, però no ha perdut aquest costum. Els campaments són una de les activitats que han perdurat al llarg del temps i, en general, és una pràctica pròpia de l’escoltisme i el guiatge que es du a terme arreu del món.
 
En el seu llibre Escoltisme per a nois, Baden-Powell descrivia l’acampada com “una part molt agradable de l’escoltisme”. A més, afegia: “Assolireu una salut i una felicitat que les parets i el fum de les ciutats mai no us proporcionaran.” Qualsevol persona que ha anat mai de campaments sabrà que això no és pas cap mentida: l’aire fresc de les muntanyes, els banys al riu, les vetlles a la vora d’un fanalet i la companyonia d’aquelles amistats que tant t’han acompanyat durant els teus anys escoltes. Viure uns campaments és viure una infinitat de moments màgics que convertim en experiències. I aquestes experiències, passats els anys, les recordem amb una nostàlgia melancòlica que ens encongeix el cor.
 
Campaments fets per i per a infants i joves

Els campaments són una de les eines educatives més potents amb les quals comptem en l’escoltisme i el guiatge. Aquesta pràctica ens permet fomentar el creixement personal dels nostres infants i joves mentre treballem els dinamismes que configuren el nostre mètode de treball: el progrés personal, el compromís, el joc institucional, el petit grup i la fraternitat universal. Tot i això, que els infants marxin uns dies de casa a l’estiu per conviure amb nens i nenes d’edats similars no és una pràctica exclusiva de l’escoltisme i el guiatge. Hi ha diverses entitats i organitzacions que també ofereixen aquest servei de lleure, preparant activitats, coordinant una casa de colònies o campaments, i cantant i fent danses amb infants i joves. Malgrat que a la pràctica sembla que la tasca és la mateixa, si aprofundim en la filosofia educativa i la metodologia, trobarem diversos factors que caracteritzen uns campaments pròpiament escoltes i guies.
 
Una de les idees a tenir en compte és que els campaments són un reflex pedagògic de tot un curs, o de gran part d’ell. Marxar amb la unitat no és tan sols cosa de passar cinc dies a la muntanya durant la Setmana Santa, o dotze dies fent ruta el mes d’agost. Durant els campaments es treballa tot allò que hem parlat al llarg del curs: el compromís, el respecte, la companyonia, el servei social, etc. Un altre dels aspectes que podria caracteritzar uns campaments escoltes és la implicació dels infants i joves en la preparació. A mida que avancen d’unitat, aquesta implicació també augmenta. Per exemple, pot ser que els Castors i Llúdrigues ─o Fures─ puguin triar quin tipus de campaments volen fer, i fins i tot preparin algunes activitats per a la resta de companys i companyes. A Llops i Daines, el nombre d’activitats preparades segur que augmenta i, a Ràngers i Noies Guia, la seva implicació a l’hora de preparar el dossier de campaments potser es reflecteix en el menú, la preparació d’excursions, les planificacions diàries, etc. A Pioners i Caravel·les i a Truc és d’esperar que s’enduguin tota o gairebé tota la feina, malgrat que això a vegades suposi dedicar moltes estones de cau a preparar un dossier de campaments.
 
És força improbable que existeixi la fórmula genèrica i màgica dels campaments perfectes. Les unitats canvien, els equips de caps també, i les realitats varien en cada grup d’infants i joves. Quan preparem uns campaments, aprofitem el bagatge de tot el curs per adaptar-nos a les necessitats d’una unitat concreta. L’objectiu dels campaments escoltes no és oferir un servei de lleure puntual per a un grup d’edat en concret, ni extreure’n un benefici econòmic. Els campaments són fets per i per a la unitat, i aquest és un valor que tenim present i que cal saber transmetre als nostres infants i joves.

“L’evolució de la pràctica ha fet que marxar uns dies amb el cau no impliqui estrictament fer acampada.”

 
Què diuen les dades?

Tornant als orígens de l’escoltisme i el guiatge, un dels objectius originals de l’acampada ─entre molts d’altres─ era col·locar en una situació de supervivència als infants i joves que hi participaven, a l’hora que coneixien tot allò que hi ha a la natura. L’evolució de la pràctica ha fet que marxar uns dies amb el cau no impliqui estrictament fer acampada, malgrat que és la pràctica més comuna. Algunes vegades, els campaments representen la culminació del projecte de curs de la unitat: muntar un intercanvi amb escoltes i guies d’un altre país, reconstruir un poble abandonat o muntar una ruta pel nord de la península ─mentre oferim, per exemple, algun servei als pobles on passem─, etc. Sí, totes aquestes tipologies de campaments, i moltíssimes més que no cabrien en un sol reportatge.
 
El moviment escolta i guia a Catalunya està molt estès i és molt nombrós, i els agrupaments que en formen part donen servei a tota mena de pobles i ciutats arreu del territori. Dades de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) apunten que durant l’estiu de 2015 van marxar de campaments prop de 18.000 escoltes i guies de tota Catalunya. Així doncs, els 200 agrupaments que formen part del Moviment, entre el juny i el setembre, van organitzar prop de 500 campaments, alguns dels quals no van dur a terme a Catalunya. La FCEG també explica que, durant els últims anys, les principals tipologies de campament són les rutes i les travesses, els campaments a la natura, les activitats d’aprenentatge i servei i els campaments internacionals.
 
Segons Campaments i Més, el servei de reserves de terrenys d’acampada de Minyons Escoltes i Guies, 19.131 persones van acampar durant el curs 2014-2015 utilitzant el seu portal. Els usuaris van ser, sobretot, grups de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, però també esplais, altres associacions d’escoltisme i guiatge i altres entitats de lleure, així com entitats de la resta d’Europa i de l’Estat. Aquestes acampades es van dur a terme en 103 terrenys d’arreu de Catalunya i es van concentrar sobretot a l’estiu. Més de 5.000 persones van utilitzar instal·lacions ambientals durant les acampades, 245 van fer actuacions ambientals als terrenys i un total de 161 van participar en accions de col·laboració amb els parcs naturals.
 

Nus de l’amistat 
Aquest nus el fan servir escoltes i guies d’arreu del món. La unió de les dues puntes representa  el vincle de l’amistat.  Diuen que te l’ha de fer un amic o una amiga i no te l’has de desfer mai. 
Us ensenyem els passos a seguir:
 
Recursos a l’abast de tothom

Durant els anys en què fem de caps, podem caure en la rutina d’organitzar sempre la mateixa tipologia de campaments: acampar en un terreny, fer alguna excursió, i fer activitats matí, tarda i nit. Segons dades de Minyons Escoltes i Guies, la dedicació d’un cap equival a 1 milió d’hores. Mentre es compagina això amb els estudis o la feina, la imaginació pot arribar a decaure. Però no patiu! L’entitat posa a l’abast de tots els i les caps ajudes per preparar una de les activitats més importants del curs.
 
Al portal web de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya trobareu diverses guies i recursos que us ajudaran a trobar idees per preparar els campaments ideals: des de quines instal·lacions podem fer en un terreny ─i com fer-les─ a com dur a terme uns campaments ecològics.  Només cal que remeneu una mica el web i, en gairebé qualsevol racó, trobareu alguna idea reveladora. Per exemple, si aneu a l’apartat “Publicacions”, i després cliqueu a “Natura i muntanya”, podreu descarregar-nos en arxiu PDF llibres que us ajudaran en la preparació dels campaments. Un altre apartat que us pot ser d’utilitat és “Projectes”. Si torneu a clicar a “Natura i muntanya”, també trobareu diverses idees i recursos que us podran servir d’inspiració per a futurs projectes de campaments: hi ha rutes, cims, i campaments de servei social, entre d’altres. De tant en tant, el portal de notícies del web també ofereix recomanacions per a les dates de campaments, com la recent publicació “Com reservar un terreny d’acampada i no morir en l’intent!”.

“L’entitat posa a l’abast de tots els i les caps ajudes per preparar una de les activitats més importants del curs.”

Si entreu a l’Espai del Cap, també trobareu ajudes per a la preparació dels campaments. A l’apartat “Preguntes x temes”, a la secció “Campaments i excursions”, trobareu aquelles qüestions que potser us poden sorgir abans de decidir organitzar un projecte internacional, o a l’hora de tramitar permisos per als campaments. Finalment, i segurament l’apartat més conegut, trobareu “Documents”. Si torneu a clicar a “Campaments i Excursions”, veureu normatives d’activitats de lleure i tot tipus de documents legals.
 
Els campaments són una part essencial de la nostra identitat com a escoltes i guies, i és que la vivència d’una activitat com aquesta deixa un record que perdura en el temps. Des dels primers campaments fins als últims, ens enduem experiències, amistats, valors i, sobretot, una manera de fer que ens fa reconeixibles allà on anem.


Tira còmica Jo mai mai. Guió: Salvador Grané / Il·lustració: Arnau Solà Vila 

Font: El Correu 94, Reportatge. Primavera 2016 · Text: Judit Meix (Membre del Consell de Redacció)


Comparteix