Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Notícies

31.01.2019

Quan plou...stay calm and keep camping!


AEiG Roca Guillera

El mediterrani és una zona de pluges torrencials i això ho hem de tenir en compte quan marxem de campaments. No cal alarmar-nos però sí preparar-nos per afrontar-ho de la millor manera.

El primer pas és realitzar un bon pla d’emergència per si les pluges són tan fortes que cal evacuar el campament. En aquest cas haurem de tenir pensat prèviament una solució real d’aixopluc. També és important coordinar-nos amb altres grups acampats a prop nostre per tal d’ajudar-nos en casos d’emergència.

També ens serà útil fer un mapa de com és el lloc i dibuixar on anirà cada tenda, on posarem la cuina, el menjador, la zona d’activitats, etc. En aquest plànol cal assenyalar on queda el nord (així sabrem on hi haurà sol i ombra en cada moment) i quins seran els camins d'evacuació.

Durant els campaments és molt probable que haguem de conviure amb la pluja, per tant, ens haurem de preparar.
 
ON PLANTEM LES TENDES

Cal evitar qualsevol terreny que pugui quedar inundat si de sobte caigués una pluja forta. A la muntanya, qualsevol rierol, per petit o sec que estigui, pot transformar-se en un gran torrent en cas de tempesta. Una zona de sorra al costat d’una riera és senyal de què periòdicament aquell terreny es troba inundat i no seria un bon lloc per acampar. Per això hem d’evitar muntar les tendes en un terra irregular, al llit d'un riu sec, a terrenys inclinats o en terra tova.

També hem d’observar indicis que ens indiquin per on baixa l’aigua quan plou (com els reguerots) i evitar plantar allà les tendes.

Sempre serà recomanable situar les tendes a la part alta del terreny, lluny de punts d’aigua com rius o llacs.

Evitar acampar sota dels arbres si és possible ja que després de la pluja el degoteig de les fulles seguirà caient sobre la tenda.

Si orientem la tenda cap a la sortida del sol serà més fàcil que aquesta s’eixugui després d’una nit de pluges.
 
AIXOPLUC

Si el terreny on estem acampats no hi ha refugi o espai cobert, és interessant instal·lar una carpa o tendal amb suficient espai per a tot el grup. Així, en moments de pluja podrem estar tots plegats i realitzar activitats tranquil·les o menjar.

Serà necessari també una carpa per a muntar la intendència i a on resguardar tot el menjar i estris per cuinar.

Sobretot hem de recordar tensar la lona i que tingui inclinació per tal que l'aigua no quedi acumulada a la part superior i acabi cedint.
 
EL MENJAR

Durant els dies de pluja sempre va bé ingerir menjar calent i aliments calòrics per mantenir la temperatura corporal. Una sopa o una tassa de xocolata calenta ens entraran d’allò més bé!

Haurem de tenir sempre també menjar que no s’hagi de coure per poder-nos alimentar encara que no puguem cuinar.
 
LA ROBA

La roba ens ajudarà a mantenir el cos calent. Hem d’utilitzar jaqueta, pantalons i sabates impermeables; a sota podem utilitzar roba tèrmica o qualsevol altre tipus que ens abrigui i que sigui transpirable. Si utilitzem peces de cotó en el cas de mullar-nos seguirà la roba molla i serà difícil d’assecar.


Com ha de ser una jaqueta per la pluja?
  • Impermeable
  • Lleugera: així no perdrem mobilitat
  • Transpirable: per evitar que la suor se’ns quedi a dins
  • Cremalleres termo-segellades: per evitar l’entrada d’aigua
  • Costures resistents
  • Punys ajustables: per evitar l’entrada d’aigua
  • Caputxa ajustable amb vora rígida: per evitar que la pluja caigui de la caputxa cap a la cara

La roba de recanvi l’haurem de guardar en bosses de plàstic per si ens acabem mullant i cal canviar-nos.

No ens podem oblidar d’estendre la roba mullada sota la carpa o a dins la tenda; pot ser que estigui uns dies plovent i en aquests casos no podrem esperar a que surti el sol.

Quan estem de ruta, tot i que de vegades sembla una mica incòmoda, el més pràctic és utilitzar una capelina ja que no només ens protegeix a nosaltres sinó a la motxilla que portem a l’esquena.
 
A DINS DE LA TENDA

Durant els dies de pluja segurament haurem de passar moltes hores a dins de la tenda, per això haurem de tenir en compte alguns aspectes.

En primer lloc, i encara que sembli una obvietat, la tenda ha d’estar en bon estat, ser impermeable i estar ben muntada. La situarem en una zona plana i haurà d’estar ben tensada. Ens hem d’assegurar que la tela exterior no toca la tela interior perquè sinó ens entrarà aigua per aquests punts.

Per protegir-nos de l’aigua que pugui entrar i de la humitat podem utilitzar plàstics tant pel terra com per tapar-nos al damunt del sac.

Quan plogui, no ens hem de recolzar a les parets de la tenda, ni posar cap objecte que pugui fer pressió. En cas contrari, l’aigua podria acumular-se al voltant i acabar filtrant-se per les parets de la tenda.
 
COM MUNTEM UNA TENDA SI ESTÀ PLOVENT?

Ens hem de preparar per si plou durant els campaments però, com ho fem si plou en el moment d’arribar?

Primer de tot ens hem d’equipar amb roba impermeable i hem de posar tot el material a sota d’una lona o tendal.

El segon pas serà preparar tots els elements necessaris per muntar la tenda. Això ho haurem de fer a dins d’un refugi o, si no en tenim, a sota un tendal. Podem preparar coses com muntar els pals, lligar els vents a la tela de la tenda, comptar les piquetes que necessitarem, etc.

Si l’espai ens ho permet, podem muntar la primera part de la tenda dins del refugi i després moure-la cap a fora. Sinó, podem muntar un tendal amb la suficient alçada per muntar la tenda a sota; un cop muntada, podem retirar la lona.

Quan estem sota la pluja no podem perdre el temps, per tant, serà important repartir-nos bé les tasques i fer-ho ràpid i amb decisió.
 
I AL DESMUNTAR...

Inevitablement haurem de guardar la tenda encara que estigui mullada. No obstant això, quan tinguem oportunitat, encara que sigui de tornada, haurem de treure-la de la funda per ventilar-la i retirar l'excés d'humitat.

Si guardem una tenda de campanya humida per temps prolongat és possible que li surtin fongs, es faci malbé i en reduïm així la vida útil.

La pluja pot ser una aventura durant els campaments, però una aventura que cal viure ben preparats i preparades!Article publicat originalment al web de Campaments i Més
 


Comparteix